Forta presència d’arnes als carrers del Vallès Oriental

Es tracta d'una espècie autòctona que no presenta cap perill ni per a les persones ni per als animals

Societat

Forta presència d’arnes pels carrers del Vallès Oriental
Forta presència d’arnes pels carrers del Vallès Oriental

Des de la setmana passada, i especialment des del cap de setmana, centenars d’arnes mascles, d’ales de color marronós, cos prim i antenes plomoses volen en ziga-zaga per bona part del Vallès Oriental tant de dia com de nit, atretes en gran nombre pels fanals i els punts de llum. Es tracta de l’eruga peluda del suro, coneguda tècnicament com a Lymantria dispar, una arna nocturna que s’alimenta de les fulles de les alzines sureres.

Aquests darrers dos mesos, els massissos del Montnegre i del Corredor han estat fortament afectats per aquesta eruga. Després d'haver defoliat grans extensions d'alzinars i suredes, les erugues s'han transformat en crisàlides durant el juny i ara comencen a emergir les papallones adultes.

Segons expliquen des del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), el grup de seguiment de papallones diürnes a Catalunya, Andorra i Balears, coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, l’emergència d'aquestes papallones es concentrarà en un període curt, d'unes 2 o 3 setmanes, durant el qual s'aparellen amb les femelles, que no tenen capacitat de vol.

Malgrat que ocasionalment provoca grans defoliacions en alzinars i suredes, es tracta d'una papallona autòctona que normalment viu a baixes densitats i passa desapercebuda, i no té efectes negatius per a les persones ni per als animals.

Des del museu també expliquen que aquests pics d'abundància es regulen de forma natural gràcies a l'acció dels molts enemics naturals que presenta l'espècie, com per exemple els dragons. “El que veiem aquests dies és un episodi excepcional que possiblement tardarà força temps a repetir-se”, indiquen des del CBMS.

Edicions locals