Montornès celebra una Diada reivindicativa i plural

Durant la lectura del manifest hi ha hagut moment de record pels representats polítics i socials empresonats

Cultura

Montornès celebra una Diada reivindicativa i plural
Montornès celebra una Diada reivindicativa i plural | Ferran Figueras

Montornès del VallèsFerran Figueras

L'11 de setembre de 2019 ha aplegat unes 350 persones als Jardins de l'Ajuntament de Montornès pels actes de la diada de Catalunya. En la lectura del manifest institucional es va tornar a tenir presents els representats polítics i socials empresonats i es va demanar la seva llibertat alhora que s'apel·lava a la plurinacionalitat de Catalunya i a la seva voluntat integradora.

L'acte s'ha iniciat amb l'alçada de la senyera i la posterior ofrena floral al monòlit de l'11 de setembre on han participat unes 13 entitats del poble més els partits polítics.

L'alcalde José Montero ha llegit el manifest subscrit per Montornès en Comú, PSC, Més per Montornès i Montornès per la República – Primàries Catalunya. En ell s'han reivindicat les llibertats, les institucions i l'autogovern català afirmant que "és tot allò que ens uneix com a catalans i catalanes per damunt de les diferències bàsiques d'una societat diversa i democràtica".

El text reivindicava la "Catalunya d'un sol poble on tothom que hi viu i treballa independentment dels seus sentiments nacionals pugui desenvolupar el seu projecte de vida, exigir els seus drets socials i contribuir democràticament al desenvolupament nacional".

S'ha posat també de manifest el context polític que viu el país, "complex i ple d'incerteses", recordant la solidaritat amb "els representats polítics i socials empresonats, i demanem un cop més la seva llibertat". Alhora destacant que som prop de la sentència del judici del procés i que cal "una resposta política que inclogui la màxima transversalitat possible de forces polítiques i socials i que lluny d'incitar la divisió i la confrontació dins de la societat catalana generi cohesió i al mateix temps contribueix a l'estabilitat política que el país necessita per avançar cap a una major igualtat i un major benestar de les classes populars".

També hi ha hagut lloc per les reivindicacions socials per fer front a "nous reptes com l'emergència climàtica o la precarietat laboral" i per recordar la inestabilitat del govern espanyol, "cal un govern estable i de progrés a Espanya que dialogui amb Catalunya i reconegui la plurinacionalitat de l'estat".

El text també considerava que "cal fer avançar Catalunya i construir així un país feminista amb justícia social i ambiental i on els drets i llibertats no siguin mai vulnerats". En acabar hi ha hagut un record per l'assassinat de Salvador Allende, l'11 de setembre de 1973 i per la lluita d'altres pobles del món "que també lluiten per la seva llibertat", com el sahrauí, el kurd o el palestí.Cultura i tradició per acabar


En finalitzar la lectura del manifest, la Diada també va estar marcada per la música i balls tradicionals. Hi ha participat la Societat Coral La Lira interpretant l'himne dels Segadors, Maria de les Trenes i Puntaire i l'Esbart Dansaire de Montornès amb Les danses de Sant Vicenç de Prats de Lluçanès. A més per segon any consecutiu, Anna Bonné, presidenta de l'Esbart Dansaire de Montornès i el músic local Dani Garrido, tocant la gralla, han interpretat el Ball de l'Homenatge.

L'acte es va tancar amb una ballada de Sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí amb temes propis del municipi com El meu Montornès o la sardana de la Remençada.

 

Edicions locals