Augment de les retribucions del govern i dels grups municipals en el nou acord de legislatura

Només el PSC i el PP van votar-hi a favor, C's es va abstenir i Més per Montornès i Montornès per la República van votar-hi en contra

Política

Darrera sessió plenària del passat 18 de juliol
Darrera sessió plenària del passat 18 de juliol | Ferran Figueras

Montornès del VallèsFerran Figueras

El plenari de Montornès ha aprovat l'acord d'organització municipal del mandat 2019-2023. El punt va tirar endavant en el ple extraordinari de dijous de la setmana passada amb els vots a favor de Montornès en Comú (8), PSC (4) i PP (1), C's es va abstenir i Més per Montornès i Montornès per la República–Primàries Catalunya van votar-hi en contra.

Una de les novetats és la creació de tres comissions informatives: les de les àrees de Presidència i Gestió Econòmica; Territori i Seguretat Ciutadana i Acció Social i Ciutadania. La composició d'aquestes tres comissions és proporcional a la representativitat dels grups municipals. Així doncs, estaran formades per 11 membres, 5 de Montornès en comú, 2 del PSC, 1 de Més per Montornès, 1 de Ciutadans, 1 del PP i 1 de Montornès per la República.

José Montero destacava la creació d'aquestes comissions per "qüestions de caràcter organitzatiu" i apuntava que el govern tenia intenció de mantenir una única comissió però, a petició dels grups municipals de l'oposició, se n'han acabat creant tres. "Això demostra un moviment per part nostre respecte a la proposta inicial", va dir Montero, qui alhora va destacar la composició d'aquestes comissions, en què els grups de l'oposició tindran majoria respecte al govern.

Retribucions i indemnitzacions del consistori

Un altre dels punts destacats del ple, va ser l'augment de les retribucions tant de l'equip de govern com l'augment també de les indemnitzacions i assignacions als grups municipals.

L'alcalde, José Montero, passarà a cobrar 47.387 euros bruts anuals, (4.717,17 euros bruts més que en el darrer mandat). Montero, a més, és l'únic membre del govern amb dedicació exclusiva.

Pel que fa a les retribucions de la resta de membres del govern, José Fernández cobrarà 29.366,40 euros amb una dedicació del 70% de la jornada; Sergio Carrillo 20.976,00 euros (50% de dedicació), Mar García 23.073,60 euros (55%), Natalia Segura 25.171,20 euros (60%), Jordi Delgado 15.102,72 euros (36%), Mercedes Jiménez 18.878,40 euros (45%) i Ana Madrona 15.102,72 euros (36%).

Sobre aquest punt, Montero va voler remarcar que la proposta inicial era mantenir els sous de l'anterior mandat i aplicar només l'augment que ja s'havia aplicat a tota la plantilla de l'Ajuntament, acord al qual es va arribar a finals de l'anterior mandat. Així i tot, va subratllar que "estan molt per sota dels salaris de la comarca i d'altres municipis".

En relació amb les retribucions i indemnitzacions dels grups municipals, els regidors i regidores sense dedicació –els de l'oposició– cobraran 200 euros per assistència al Ple (100 euros més que en l'anterior mandat), 100 euros per assistència a les Comissions Informatives (20 euros menys que en l'anterior mandat), 100 euros per assistència a la Junta de Portaveus (50 euros més que l'anterior mandat) i 100 euros per assistència a la Comissió Especial de Comptes (es manté).

Les assignacions dels grups passen de 250 a 450 euros en el component fix per grup i de 350 a 325 euros per regidor en el component variable en funció del nombre de regidors de cada grup municipal. 

Montero en aquest aspecte va defensar "que els grups municipals han de tenir un finançament que els permeti mantenir la seva activitat política i, per tant, entenem que la proposta final és satisfactòria".

Sobre altres qüestions, també es va aprovar que les sessions del ple se seguiran celebrant el primer dijous hàbil de cada mes a les 19.30 h i el manteniment de totes les competències que se li atorga al ple per llei, tret de les certificacions d'obres i dels expedients sancionadors sobre gossos potencialment perillosos que continuen delegats en la Junta de Govern Local.

Valoració dels grups municipals

En els torns de paraula dels grups municipals, el primer a parlar va ser el regidor Jaume Casanovas de Montornès per la República – Primàries Catalunya que va votar en contra perquè "creiem que no s'han arribat als mínims que nosaltres volíem".

Per la seva part Miguel Ángel Alvarado del PP va valorar positivament l'acord firmat per les forces polítiques i va afegir també que "aquest acord s'ha de respectar i s'ha de començar la legislatura posant tots els temes sobre la taula, consensuats i acordats pel major nombre de regidors".

La representant de Ciutadans, Àngels Menchén, va donar sentit a la seva abstenció apuntant que "l'acord compta amb més propostes de l'equip de govern, sense haver renunciat a res del que s'havia demanat".

Joffre Giner del grup Més per Montornès va ser el més crític amb l'acord. Giner assegurava que el seu grup ha intentat buscar una postura de consens però que "no s'ha pogut fer res". "L'acord final no ens contenta gens. És un acord que no compleix l'objectiu que teníem de canviar el model organitzatiu del nostre consistori. Realment es queda en molt poca cosa i tot ha quedat en una pujada de les retribucions, dedicacions i indemnitzacions dels grups municipals", va subratllar Giner.

Per acabar la regidora socialista Eva Díaz, va valorar positivament la creació de les tres comissions informatives, ja que, "per a nosaltres el principal interès era una democratització del funcionament de l'Ajuntament". Per altra banda, va destacar també que s'ha lluitat perquè hi hagués una desigualtat menor pel que fa a les retribucions dels grups municipals.

Edicions locals