Els nous contenidors s'han fet per 'estimular el reciclatge' assegura José Montero

L'alcalde de Montornès ha ressaltat la importància de separar bé les fraccions i que per això s'han instal·lat els contenidors corresponents

Societat

Els nous contenidors s'han fet per 'estimulr el reciclatge' assegura José Montero
Els nous contenidors s'han fet per 'estimulr el reciclatge' assegura José Montero | Ajuntament de Montornès del Vallès

Montornès del VallèsFerran Figueras

El recent canvi de contenidors ha provocat moltes queixes en els veïns de Montornès. José Montero, alcalde del municipi, ha explicat el perquè d'aquest canvi fent referència a la importància d'estimular i promoure el reciclatge. Paral·lelament s'està creant també una campanya de sensibilització i conscienciació que pròximament veurà la llum. 
 

Montero ha remarcat que unificant el sistema de recollida per una recollida lateral "s'ha guanyat en qualitat". Aquests nous contenidors s'han agrupat en illes completes i es passa de 62 a 84 amb totes les fraccions.  La distribució, assegura Montero, "s'ha fet amb el criteri de garantir una distància màxima de la persona i l'habitatge fins als contenidors".

Un dels fets que també preocupa força al veïnat de Montornès és la mida de les boques d'aquests contenidors. Montero s'hi ha referit explicant que "són les boques recomanades, no hi ha una normativa estricta. Hi ha recomanacions que vénen fins i tot d'Europa però també de l'Agència de residus de la Generalitat de cara al fet que siguin eficaces".

Montero assegura que "si totes les boques són iguals, està comprovat que no es recull amb la mateixa qualitat perquè s'acaben barrejant les fraccions", remarca que es fa "amb la voluntat d'impedir que hi hagi abocaments de fraccions indegudes i siguin facilitadores pel reciclatge correcte".

En aquest procés d'adaptació Montero ressalta la importància de "prendre consciència i fer una bona pràctica", separant correctament les diverses fraccions a casa per després repartir-les als contenidors corresponents.

Ha assenyalat també que aquests contenidors nous són més estancs per limitar les olors i més amplis per permetre acumular més volum i evitar desbordaments. Alhora el fet que siguin de càrrega lateral ha permès que la recollida sigui amb un únic operari i poder situar les dues persones que anaven anteriorment darrere el camió al servei de neteja viària. A més, també tenen un control electrònic de recollida que permet confirmar si s'ha fet la recollida correctament.


Campanya de conscienciació

Per altra banda també estan en procés la posada en marxa d'una campanya per conscienciar a la població sobre el reciclatge, a través d'uns personatges que es vinculen a cada una de les fraccions. Aquesta campanya ressalta Montero, està pràcticament acabada i primer es farà una bustiada pel poble i hi ha previstes també activitats públiques de cara a enviar missatges a la població i fer un procés de sensibilització.
 

Contenidors amb targeta

José Montero també ha explicat un projecte pilot que pròximament aterrarà al municipi. Es tracta de 20 contenidors d'orgànica tancats i que només es podran activar amb una targeta. Montero subratlla que "és un projecte pilot de seguiment encara més estret dels abocaments de residus". Per començar s'intentarà en 20 establiments del municipi que generin molta fracció orgànica, amb un contenidor cadascun.

 

Edicions locals