L'Hospital triplica en només 10 anys els casos de melanoma tractats

El 90% dels càncers de pell estan directament relacionats amb la radiació del sol

Societat

L'Hospital triplica en només 10 anys els casos de melanoma tractats
L'Hospital triplica en només 10 anys els casos de melanoma tractats

Avui, 13 de juny, és el Dia europeu de la prevenció del càncer de pell, una malaltia que cada cop és més freqüent arran de la creixent exposició al sol i la progressiva reducció de la capa d'ozó a causa de l'efecte hivernacle. El càncer cutani és el més freqüent de la població de pell blanca i està augmentant els darrers anys. El melanoma és un dels càncers de pell que malgrat no ser el més freqüent és el que comporta més mortalitat, perquè un volum de tumor molt petit pot metastatitzar ràpidament.

A Granollers els melanomes diagnosticats han passat de 10 el 2008 als 32 que es van detectar i tractar l'any passat a l'Hospital de Granollers. De fet, el doctor Joaquim Sola, dermatòleg mèdic-quirúrgic del Servei de Dermatologia de l'Hospital, alerta que els casos de melanoma diagnosticats a Catalunya han continuat augmentant el període 2008-2018, amb més de 1.000 nous casos l’any els darrers anys, sense presentar una disminució del gruix dels melanomes invasors.

El melanoma és un dels càncers més mortals, però hi ha altres tumors cutanis, anomenats carcicomes o epiteliomes –els més comuns basocel·lulars o espinocel·lulars–. En aquest cas, cal tenir en compte també que és important el diagnòstic precoç per poder instaurar els millors tractaments i evitar cirurgia desfigurant, sobretot a zones de la cara, i fins i tot mortalitat en el cas dels espinocel·lulars. Durant l’any 2018, s’han diagnosticat i tractat 353 carcinomes basocel·lulars i 142 carcinomes escamosos a l'Hospital de Granollers.

Evitar la radiació del sol

Està demostrat que en un 90% dels casos de càncer de pell, el sol o la radiació solar hi estan implicats. Per això, l'activitat preventiva més important, explica el doctor Sola, és evitar l'exposició solar directa excessiva. "Les cremes solars aïllades no garanteixen una prevenció suficient i cal tenir en compte que una bona protecció del sol també inclou evitar l'exposició entre les 12 i 16 hores, utilitzar robes llargues, ulleres de sol i barrets protectors", detalla.

Pel que fa als infants, Sola destaca que "la pell té memòria i l'exposició solar és especialment nociva durant els 18 primers anys de vida, sobretot si provoca cremades en infants", de manera que cal protegir-los de l'exposició directa al sol.

A més, l'especialista recomana l'autoexploració a casa cada tres mesos per poder detectar canvis en les lesions de la pell. També considera que el sistema sanitari ha de garantir un accés ràpid al dermatòleg sigui en visita presencial o mitjançant la teledermatologia/teledermatoscòpia que permeti que qualsevol lesió sospitosa de malignitat sigui avaluada en pocs dies.

En aquest sentit, Sola es mostra esperançat: "En un futur pròxim, les noves aplicacions mòbils i la intel·ligència artificial tindran probablement un paper fonamental en el cribratge precoç del càncer cutani. És objectiu de tots que el 2030, no hauria de morir ningú per melanoma".
 

Edicions locals