Protecció Civil de la Generalitat provarà dimarts el funcionament de sirenes que alerten d’accident químic

A més de les de Montornès un total de 89 sirenes d’arreu de Catalunya sonaran demà per un simulacre

Societat

Protecció Civil de la Generalitat provarà dimarts el funcionament de sirenes que alerten d’accident químic
Protecció Civil de la Generalitat provarà dimarts el funcionament de sirenes que alerten d’accident químic

Montornès del Vallès

Aquest dimarts a les 10:20 h es farà una prova d’efectivitat de so i cobertura de les sirenes del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya, que serveixen per alertar a la població en cas d’accident químic. A Montornès estan situades al Turó de les Tres Creus.

Aquesta prova es realitzarà també seqüencialment a 89 sirenes d’avió de risc químic ubicades en 39 municipis catalans. Es realitza dos cops l’any i serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real.

L’alarma constarà de tres senyals ondulants d’un minut de durada separat per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic, la població sentirà el so final d’una alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

A més durant la prova, Protecció civil enviarà missatges massius a través de l’app per a mòbil Gencat per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena. S’informarà també en temps real a través del perfil de Twitter @emergenciescat amb l’etiqueta #ProvaSirenes.

També s’enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. Durant tot el dia s’habilitarà el telèfon d’emergències 112 per tal de rebre trucades de ciutadans que hagin escoltat les sirenes per poder conèixer des d’on s’escolten, si el so se sent correctament, etc.

Participació dels centres educatius

S’ha informat d’aquesta prova també als centres educatius del municipi i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament a les aules. Aquesta mesura, és la protecció més segura davant un accident químic, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, evitant així l’entrada de possibles gasos tòxics.

Edicions locals