Un veí dóna més d'un centenar d'imatges històriques de Montornès Nord i del PSUC a l'Arxiu Municipal

Manuel González, membre del PSUC, les va col·leccionar entre els anys 70 i 80

Societat

Un veí dona més d'un centenar d'imatges històriques de Montornès Nord i del PSUC a l'Arxiu Municipal
Un veí dona més d'un centenar d'imatges històriques de Montornès Nord i del PSUC a l'Arxiu Municipal | S.C.

Manuel González Gómez ha cedit a l'Arxiu Municipal de Montornès més d'un centenar de fotografies històriques: n'hi ha 83 que són d'actes del PSUC dels anys 70 i 80, i 51 en format contacte del barri de Montornès Nord el 1977. El donant, veí del municipi, va ser un dels organitzadors del PSUC de Montornès en aquells anys i va passar per diferents llocs de responsabilitat com a secretari d'organització o secretari polític.

Aquest dilluns s'ha signat el document de donació de les imatges per part de Manuel González en un acte amb l'alcalde, José A. Montero, la secretaria de l'Ajuntament, M. Júlia Cid, i l'arxiver municipal, Nicolau Guanyabens.

Pel que fa a les imatges del PSUC, Guanyabens ha explicat que "el reportatge més important d'aquesta sèrie d'actes polítics és el que recull la visita de Gregorio López Raimundo i de Gerardo Iglesias –president i secretari general del partit comunista–".

I quant a les instantànies del barri de Montornès Nord, l'arxiver ha destacat que són "en format contacte en blanc i negre i formen part d'un reportatge que Antoni Feliu va fer del barri de Montornès Nord". De la cinquantena de fotos, "n'hi havia 17 que no les havíem trobat mai i, per tant, es tracta de 17 fotos inèdites i noves del tot. No hi ha cap més reportatge de Montornès Nord en la situació de degradació dels anys 60 i 70", ha explicat. L'arxiver ha recordat que en aquella època "la urbanització estava pendent. Encara tot era propietat del senyor Riera-Marsá, que no va arribar a un acord per passar-ho a l'Ajuntament fins a l'any 1990".

Pel que fa a les sensacions de González, el donant de les imatges ha assegurat que "em vénen bons records, perquè hi havia una lluita molt important de tots els veïns per aconseguir la urbanització de Montornès Nord i l'ambulatori. Va ser una lluita molt bonica, no només de la gent del PSUC, que érem els que estàvem al davant, sinó de tots els veïns".

Una d'aquestes lluites és la que il·lustra la portada del llibre número 9 de la Beca de Recerca Històrica 2014 de Montornès De la fàbrica al barri. Quan el carrer tornà a ser nostre. El moviment obrer i veïnal a Montornès del Vallès (1960-1980), obra d'Emilio José Sánchez, i també el cartell de l'exposició Montornès en la transició, que va acollir Can Saurina el passat mes de gener.

Col·lecció Manolo González

Sobre aquestes mobilitzacions, González ha recordat que "les fèiem gairebé cada setmana per aconseguir que es pogués fer la urbanització de Montornès Nord". I ha afegit que "no teníem asfalt, molt sovint es trencaven les canonades i una de les nostres lluites era exigir al govern civil, a l'Ajuntament i a Riera-Marsá –promotor d'aquella urbanització– que tot allò se solucionés".

Pel que fa a l'autoria de les fotos, la cinquantena d'instantànies del barri de Montornès Nord les va fer Antoni Feliu, i la col·lecció d'imatges del PSUC són d'autors diferents, entre els quals el propi González. "Les feien alguns companys i me les cedien a mi. Jo les he anat guardant fins que he considerat que era necessari que fossin públiques", ha afirmat el col·leccionista, qui també ha assegurat que "és una satisfacció que l'Arxiu Municipal tingui part de la història d'un partit polític i de molta gent d'aquí de Montornès".

Cessions i donacions d'imatges

L'Arxiu ja fa anys que demana a la població que els aportin el màxim de fotos del municipi. Es pot fer de dues maneres: en cessió –la majoria de veïns opten per aquesta fórmula–, o en donació. En el primer cas es deixen les imatges durant dos o tres dies, s'escanegen, es passen a digital i es tornen al propietari. Tanmateix, el que s'ha signat aquest dilluns és una donació, concretament una de ben important, perquè hi ha un conjunt nombrós d'imatges del municipi i d'actes públics que es van viure a Montornès "dels quals no en teníem pràcticament cap coneixement en imatges", ha dit l'arxiver.

Guanyabens ha conclòs apuntant que "d'aquesta època no tenim gaire documentació fotogràfica. Era una època de moltes vivències i molta novetat, però no es registraven gaires fotografies. En aquest cas és molt important per a l'activitat política dels primers anys de la transició a Montornès".

 

Edicions locals