El Centre Cultural Andaluz de Montornès celebra el Dia d’Andalusia envoltat de gent

L’entitat va organitzar aquest dissabte una gran festa per commemorar la seva diada

Societat

El Centre Cultural Andaluz de Montornès celebra el Dia d’Andalusia envoltat de gent
El Centre Cultural Andaluz de Montornès celebra el Dia d’Andalusia envoltat de gent

Montornès del VallèsFerran Figueras


Després de celebrar el passat novembre el seu trenta-unè aniversari, el Centro Cultural Andaluz va dedicar tot el dissabte passat a commemorar el dia d’Andalusia. Una ofrena floral a l’estàtua del seu patró Blas Infante al matí va iniciar els actes que van acabar amb una gran festa a la tarda i nit.
 

La diada d'Andalusia és el 28 de febrer, dia que es commemora la celebració del referèndum que va donar plena autonomia a la comunitat l’any 1980, però per no coincidir amb la resta de centres de la comarca cadascú ho celebra en dies diferents.

Després de trenta-un anys d’història el centre està en perfecte funcionament. Tot va sorgir entre converses de Festa Major dels diferents andalusos o descendents d’andalusos de la vila amb inquietuds per les seves arrels, per tocar la guitarra, ballar sevillanes o cantar. Això va fer que s’unissin i s'ubiquessin primer  un petit local al carrer Joan XXIII, on va començar tot. Passats els tres anys van mudar-se a l’edifici del carrer del Molí on són ara, un edifici que van ajudar a aixecar els membres de l’entitat amb diners de la seva butxaca.

Esperanza Pulido, presidenta de l’entitat explicava que actualment compten amb més de cent socis “que participen activament en totes les activitats, des de classes de guitarra flamenca i cajón fins, més recentment, classes de salsa i zumba”. Pulido també explicava que a poc a poc els joves es van apuntant més a les activitats que realitza el centre i donant un relleu generacional als grans.

Pulido va arribar a Catalunya amb els seus pares des de Màlaga amb tan sols cinc anys, primer va viure a Barcelona i després de casar-se l’any 74 va traslladar-se a Montornès. Satisfeta per una jornada amb molta gent explicava el sentiment de celebració d’aquest dia, “el dia d’Andalusia significa molt per nosaltres, igual que la diada pels catalans”.

Una jornada festiva

La festa va començar al matí amb l’ofrena floral i la semblança al monument de Blas Infante situat just al costat del seu edifici, al mig del passatge de la Bòbila. Un monument flanquejat per 9 oliveres, vuit que representen a Andalusia i una que representa a Catalunya.

Posteriorment es va celebrar una missa  a l’interior del centre i es va continuar amb un aperitiu per a totes les persones sòcies i convidades.

A la tarda a partir de dos quarts de vuit van continuar les festivitats amb primer una ballada de sevillanes del grup de petits fins als de més grans. A l’acabar, va ser l’hora de les actuacions del grup Sevillania i el cantaor Javi Rueda i David Jiménez a la guitarra.

Esperanza Pulido, presidenta de l’entitat es va mostrar satisfeta per la jornada festiva i afirmava que “havia estat un dia molt bonic, que tot havia quedat bé gràcies a la participació de tothom”.

 

Edicions locals