L'Ajuntament de Montornès presenta el projecte de ciutat intel·ligent

El pla planteja solucions tecnològiques per fer més eficients els serveis al municipi

Societat

L'Ajuntament de Montornès presenta el projecte de ciutat intel·ligent
L'Ajuntament de Montornès presenta el projecte de ciutat intel·ligent | FOTO: Ajuntament de Montornès

Controlar si els contenidors de residus estan plens per mitjà de sensors volumètrics; crear un servei d'autobús a demanda en funció dels usuaris reals; o disposar d'un sistema intel·ligent d'aparcament que detecti les places de pàrquing lliures o d'una xarxa de bicicletes compartides. Aquestes són algunes de les solucions que pot aportar el projecte de municipi intel·ligent (Smart City) que es preveu implementar a Montornès i que s'ha presentat aquest dimecres al municipi.

El pla inclou solucions vinculades a la utilització de noves tecnologies i sistemes d'informació com a mitjà per incrementar el valor del municipi per a les persones que hi viuen, que hi treballen i que el visiten. "Es tracta de conèixer què passa al municipi en temps real, de tenir el municipi en xifres i dades que ens permetin prendre decisions per millorar la gestió quotidiana dels serveis", explicava el regidor de Noves Tecnologies, Jordi Delgado.

Àmbits d'actuació

El procés per elaborar el pla ha comptat amb una primera part de diagnosi, en què s'han identificat els reptes i s'ha proposat un full de ruta per resoldre problemes del municipi. Així doncs, el projecte d'Smart City que s'implementarà a Montornès estableix quatre àmbits estratègics de treball, a partir dels quals es desenvoluparan les actuacions: Mobilitat, Governança, Promoció Econòmica i Ciutadania i, finalment, Sostenibilitat.

Les accions incidiran en aspectes com l'eficiència energètica i la qualitat mediambiental, la millora de l'accessibilitat, el progrés del comerç de proximitat amb la creació de plataformes de comerç local, la dinamització de l'ocupació i la tramitació electrònica, entre altres aspectes.

El projecte planteja, a més, que totes aquestes solucions tecnològiques es puguin gestionar de manera unificada des d'una plataforma de ciutat intel·ligent, un recurs que ajudaria a donar una resposta més eficient.

El treball, elaborat amb l'ajut de l'empresa T-Systems, s'ha presentat aquest dimecres als equips tècnics de l'Ajuntament. L'acte ha comptat amb la presència del regidor de Noves Tecnologies, Jordi Delgado, i de representants de la Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius de la Diputació de Barcelona, que han donat suport al projecte.

Edicions locals