El ple de Montornès aprova per unanimitat el nou Reglament de Participació Ciutadana

Es tracta d'un document que fixa la participació dels veïns en la política municipal

Societat

En una sessió de l'elaboració del reglament
En una sessió de l'elaboració del reglament | Ajuntament de Montornès

El ple de Montornès va aprovar dijous per unanimitat el nou Reglament de Participació Ciutadana, que defineix els mecanismes i òrgans a través dels quals el veïnat pot intervenir, ja sigui individualment o a través d’una entitat, en tots els aspectes de la vida del municipi. Els cinc grans mecanismes d’intervenció són les consultes populars, la iniciativa popular perindirecta, les audiències públiques, el ple municipal i els processos participatius.

El nou Reglament de Participació Ciutadana ha estat elaborat amb la col·laboració del veïnat i dels diferents partits polítics representats al consistori. Pel que fa als òrgans de participació, el reglament obre la porta a la creació del Consell de Vila, com a màxim òrgan consultiu i deliberatiu ciutadà, reconeix les funcions dels Consells sectorials i avala la potenciació de formes de participació flexibles com ara comissions o taules de treball mixtes integrades per l’administració i ciutadania.

El document també posa l’accent en el suport al teixit associatiu, a partir de polítiques de foment i promoció de l’associacionisme. A més, l'Ajuntament haurà de proporcionar a les entitats el suport per al desenvolupament autònom de les seves activitats, portar a terme campanyes i accions de sensibilització sobre la cultura participativa i democràtica, especialment destinades a la població infantil i juvenil, i posar a disposició de les entitats i els col·lectius no constituïts jurídicament en entitats els equipaments de proximitat perquè puguin fer les seves activitats.

L'alcalde, José A. Montero, va assegurar en la sessió plenària que l'objectiu d'aquest reglament és "obrir al màxim la participació ciutadana" i que per això "estableix canals perquè hi hagi garantida la participació". De fet, va assegurar que "té uns marges prou ampli i és molt transversal, perquè el govern que hi hagi pugui estendre la participació tant com vulgui".

Josep Maria Lecina, del PDeCat, va donar-li suport "per tenir un punt de partida en el qual treballar i disposar-lo al més aviat possible".

Miguel Ángel Alvarado, del PP, també hi va votar a favor, assegurant que "és un dels pocs reglaments en els quals hem pogut participar". Montero, però, va negar aquesta afirmació i va assegurar que "us hem convocat a participar en tots els reglaments".

El portaveu d'ERC, Joffre Giner, també va votar a favor, tot i que amb unes "sensacions contraposades", ja que "n'esperàvem bastant més". "És necessari el reglament? Sí. Però creiem que s'hauria d'anar més lluny i no veiem reflectides les propostes que vam fer, sinó un mix de totes, i això fa que algunes queden així esbiaixades".

Per la seva banda, la regidora Eva Díaz, del PSC va dir que "celebrem que hagi arribat aquest reglament que, tot i que es marcava com una prioritat, ha trigat bastant".

Edicions locals