L'Ateneu Cooperatiu vol establir a Montornès la capital del cooperativisme al Baix Vallès

La intenció és disposar d'un punt cooperatiu fix al municipi per oferir serveis, assessoraments i formacions a tot l'entorn

Economia

Durant la sessió en què es va presentar la diagnosi de l’economia social i solidària a la comarca
Durant la sessió en què es va presentar la diagnosi de l’economia social i solidària a la comarca | Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental

Sergio Carrillo

L'Ajuntament de Montornès podria convertir-se aquest 2019 en la capital de l'Economia Social i Solidària (ESS) al Baix Vallès. I podria ser així, ja que l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental està parlant amb el consistori per disposar d'un punt d'assessorament fix en un espai municipal.

Els tècnics de l'Ateneu, que estarien regularment a Montornès, aposten per tenir una subseu en aquest municipi perquè "l'Ajuntament de Montornès és qui més ens ha donat suport al Baix Vallès, i els volem cuidar", com afirma Arnau Galí, membre de l'equip tècnic de l'Ateneu.

L'objectiu és que amb el punt cooperatiu fix s'abasteixi de serveis, assessoraments i formacions a tota la zona. "Si hi ha una demanda d'entitats, empreses o particulars, els citarem en aquest espai per començar a treballar la formació o l'assessorament concret", explica Galí. El tècnic afegeix que volem "estar al territori per conèixer-lo millor" i per "veure si així som capaces de detectar què passa al Baix Vallès" pel que fa a cooperatives i entitats.

L'aposta de l'Ateneu per a enguany és estructurar-se amb diversos punts fixos: a més del baixvallesà també preveu tenir-ne un a la Garriga (Alt Congost) i un altre a Sant Celoni (Baix Montseny), per aconseguir més descentralització, que se sumaran a la seu central a Granollers. "El Vallès Oriental té una extensió molt gran i sociològicament té maneres molt diferents de fer segons les subcomarques. I hem detectat que el Baix Vallès, el Baix Montseny i l'Alt Congost no tenen una forta relació amb Granollers", conclou Galí.

Impuls a les cooperatives com a fórmula de negoci

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha presentat un balanç de la seva activitat en aquest primer any de vida, en què destaca que han participat un miler de persones en la setantena d’accions organitzades. A més, s’han fet una quarantena d’acompanyaments a persones emprenedores, associacions i col·lectius que volen constituir-se en cooperativa. També s’han organitzat sessions formatives adreçades tant a emprenedors com a prescriptors públics i privats. S’ha contactat i treballat conjuntament amb nombrosos centres educatius de la comarca i s’han fet formacions en cooperativisme i economia social a més de 300 alumnes de secundària. En total s’han fet accions en 12 municipis diferents.

Pel que fa al nombre d'empreses cooperatives, entre actives i inactives, Mollet compta amb una trentena, Montornès i la Llagosta amb una desena, i la resta de municipis del Baix Vallès estan per sota de les 10.

56 cooperatives actives

D’altra banda, l’Ateneu també ha elaborat una diagnosi de l’economia social i solidària a la comarca –la primera que es fa al Vallès Oriental en àmbit comarcal–, amb la col·laboració de l’Observatori d’Estudis del Vallès Oriental i centrada en el cas concret de les cooperatives. La comarca compta amb 170 cooperatives, de les quals només 56 estan actives. Aquestes 56 estan registrades en 17 municipis de la comarca, la majoria de les quals a Granollers, les Franqueses, Mollet, Caldes i Cardedeu. El 75% són de treball associat, i estan presents en diferents sectors –cultura, serveis, consum, etc.–. “Això ens demostra que l’economia social i solidària és present i té lloc en qualsevol sector”, expliquen des de l’Ateneu. Segons les dades analitzades per l’Ateneu, el 38% de cooperatives inscrites actualment es van crear fa més de 20 anys, el 28% tenen entre 10 i 20 anys, i el 34% s’han creat en els últims 10 anys.

Reconvertir-se en cooperativa

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental duu a terme una campanya per assessorar empreses mercantils que tinguin dificultats per tirar endavant amb risc d’abaixar la persiana, ja sigui per problemes econòmics o fiscals, com a causa d’una jubilació, per exemple. L’entitat aposta per mirar de donar una “segona oportunitat” a aquestes empreses i reconvertir-les en cooperatives per regenerar els negocis i implicar els treballadors en els projectes empresarials. “El model cooperatiu pot ser la solució per a empreses properes al tancament”, asseguren. De fet, algunes empreses mercantils han vist en la seva reconversió en cooperativa una oportunitat per regenerar el negoci, obtenir més finançament, compartir responsabilitats i dotar l’organització d’un funcionament més democràtic, participatiu i motivador.

Edicions locals