El ple de Montornès aprova un pressupost de 23,5 milions d'euros

Només el govern local hi va votar a favor; PSC, ERC i PDeCat s'hi van abstenir i PP hi va votar en contra

Política

El ple de Montornès aprova un pressupost de 23,5 milions d'euros
El ple de Montornès aprova un pressupost de 23,5 milions d'euros | Ajuntament de Montornès

El ple de Montornès va aprovar dijous al vespre el pressupost general del 2019, de 23.507.542 euros, un 5'4% més que el 2018, quan el pressupost aprovat va ser de 22,4 milions. De tot el pressupost, 2,3 milions aniran destinats a les inversions –aquest 2018 estava previst destinar-ne 1,5–.

Pel que fa a les principals inversions destaquen la reurbanització del carrer de la Llibertat, la remodelació del Teatre Municipal i els arranjaments de l'entorn (plaça de Margarida Xirgu). Tots tres són projectes iniciats. A més, pel que fa als nous equipaments, el pressupost contempla partides per avançar els projectes de la Residència Centre de dia i del nucli d'equipaments al carrer de Sant Isidre –amb biblioteca, casal d'avis i casal de cultura–.

L'alcalde, José A. Montero, va afirmar que aquest pressupost "augmenta moltes partides del 2018" i conté "més despesa i programes socials, perquè la situació econòmica de l'Ajuntament és bona". En aquesta línia, va recordar que "l'endeutament del consistori ha baixat en els darrers anys" i ara es troba al voltant del 44%.

De fet, el regidor de l’Àrea de Gestió Econòmica, Abel Navarro, va explicar que "la capacitat d'inversió de l'Ajuntament –per poder demanar un préstec– és d'1,7 milions d'euros", i que enguany es presenta "un dels pressupostos més socials del mandat".

Sense cap suport de l'oposició

El pressupost general de 2019 es va tirar endavant només amb el suport de l'equip de govern, els regidors d'ICV-EUiA-E. PSC, ERC i PDeCat s'hi van abstenir, i PP hi va votar en contra. I cap dels dos regidors de Ciutadans van assistir al ple.

El regidor del PDeCat, Josep Maria Lecina, es va queixar que la partida per millorar el paviment –50.000 euros– "és molt escassa per com està el municipi", com també va assegurar que ho són les destinades a l'enllumenat públic –51.000 €– i a la millora dels equipaments esportius –50.000 euros–.

El regidor del Partit Popular, Miguel Ángel Alvarado, va afirmar que són "positives" les polítiques socials, però que "som el segon poble de la comarca amb més atur i no veig que les empreses rebin les ajudes necessàries per contractar aturats de Montornès".

El regidor d'ERC, Joffre Giner, va lamentar que només hi hagi hagut "un període de sis dies per presentar les propostes" i que "cap proposta de l'oposició s'ha acceptat". A més, va rebutjar les constants modificacions de crèdit que fa l'Ajuntament, ja que això fa que "ni la ciutadania ni la resta de grups polítics puguin conèixer la planificació a un any vista". El 2016 va haver-hi una seixantena de modificacions, el 2017 en van ser una cinquantena i enguany no arriben a les 50.

En aquest sentit, Montero va explicar que "al primer trimestre i quan es faci la liquidació del pressupost de 2018 abans de l'estiu, l'Ajuntament podrà fer una nova injecció de recursos a les inversions que estan en marxa", i que també "tenim la possibilitat de destinar el romanent i els estalvis que hem fet aquests anys". És per aquestes injeccions de diners pel que va assegurar que es fan bona part de les modificacions de crèdit.

Per últim, la regidora del PSC, Eva Díaz, es va mostrar en contra que només s'hagi inclòs "una quantitat mínima per poder fer un projecte" de la Residència Centre de dia, perquè "ens agradaria que fos un compromís més ferm i que les coses poguessin anar més ràpides".

Edicions locals