El govern de Montornès executa el 63% del Pla d'Actuació Municipal

L'executiu local presenta un document amb el grau d'assoliment de les 176 actuacions que integren el PAM 2016-2019

Societat, Política

Can Saurina és una de les inversions executades que es trobaven al PAM
Can Saurina és una de les inversions executades que es trobaven al PAM | Ajuntament de Montornès

L'equip de govern de Montornès ha axecutat el 63% del Pla d'Actuació Municipal 2016-2019, un document que pretén ser una eina de "major transparència i coneixement de l'acció de govern local".

Així ho exposaven dimarts polítics i tècnics municipals en la sessió de retorn a la ciutadania del grau de compliment d'aquest document, que recull tant els objectius de ciutat com les accions des de l'Ajuntament per dur-los a terme.

El PAM va sorgir d'un procés participatiu amb la ciutadania que va donar com a resultat 176 accions estructurades en sis grans objectius de ciutat. Pel que fa al compliment d'aquests objectius, en els àmbits de Drets socials i benestar i d'Igualtat, diversitat i qualitat de vida, s'han assolit les accions en un 77,5% i un 77%, respectivament, i han estat els dos objectius amb millors resultats. En aquest sentit, destaquen les accions fetes en l'àmbit de l'educació a més de l'inici de l'aplicació d'un model de tarifació progressiva d'alguns dels serveis que ofereix l'Ajuntament.

El següent objectiu amb més grau d'assoliment és el de Bon govern i participació, amb un 64,7%.

A continuació, amb un 63,8% de compliment se situa l'objectiu Progrés econòmic i ocupació, una àrea que abarca des de les accions per combatre l'atur com la creació del Consell d'Empresa de Montornès. "Des de l'acció social hem volgut atendre totes aquelles dificultats amb què s'han trobat les famílies afectades per la crisi", apuntava el regidor Jordi Delgado, qui afegia que, en el cas de l'atur, "hi ha un gran component de context de la situació econòmica però no ens hem plegat de braços", deia.

Delgado també destacava les "més de 40 visites que hem fet amb l'alcalde a empreses dels polígons per apropar-les a la borsa de treball municipal i fer-les partíceps del Consell d'Empresa", apuntava Delgada, qui considerava aquest nou òrgan "una prioritat".  

Sobre l'objectiu de Gestió professional i de qualitat, assolit en un 63,6%, l'alcalde, José Antonio Montero, destacava el creixement de la plantilla municipal de 180 a 250 treballadors i el canvi de professionals al capdavant d'algunes de les àrees de govern.

Pel que fa a l'àmbit d'Equilibri territorial i patrimoni, l'assoliment d'accions ha estat del 52,9%.

Grans inversions, a mitges

L'últim gran capítol del PAM és el de les grans inversions, que s'ha assolit en un 44,3%. Montero assegurava que "totes responen a necessitats i demandes de veïns, no són inversions faraòniques sense utilitat", opinava l'alcalde. Entre les actuacions, algunes d'acomplertes, com la creació del Centre Infantil Pintor Mir, d'altres en procés, i algunes altres sense executar (vegeu llistat final). En aquest sentit, Montero es lamentava: "Ens hem quedat sols a l'hora de fer equipaments. Tant la Generalitat com l'Estat han deixat d'invertir-hi tant en els municipals, com en els que són de la seva competència, on tampoc han invertit i l'Ajuntament ha hagut d'assumir la despesa", assegurava l'alcalde.

Grau d'assoliment de les grans inversions

· Construcció de la nova Escola Palau d’Ametlla 75%
· Construcció de la segona Escola Bressol (condicionat al finançament de la Generalitat) 0%
· Millores a la PTT (Pla de Transició del Treball) 30%
· Construcció del nou centre juvenil 60%
· Equipaments per a la gent gran (Centre de Dia, Residència, Nou Casal d’Avis Centre). Redacció de l’estudi de viabilitat per a la construcció equipament gent gran 20%
· Creació del Centre infantil a Pintor Mir 100%
· Millores a la Zona Esportiva Municipal 100%
· Noves pistes de Petanca (redactat projecte bàsic) 5%
· Restauració del Castell de Sant Miquel ( Subvenció de la Diputació de 45.000 € i contractada la redacció del projecte) 50%
· Molí de Can Vilaró (Contactes amb el representant de la propietat) 2%
· Remodelació del Casal de Cultura 0%
· Remodelació del Teatre 75%
· Can Saurina i Plaça de la República 100%
· Can Xerracan i Can Coll (condicionat als Plans Directors d’Equipaments i de Béns d’Interès Cultural) 0%
· Creació de l’Hotel d’Entitats 100%
Bossa d’habitatge social. Adquisició i rehabilitació d’habitatges 50%
· Ajuts a la rehabilitació 75%
· Nou espai per a dones 0%
· Plaça de la Pèrgola i carrer Llibertat (Llei de Barris) 75%
· Entorn de la Plaça Lluis Companys (Llei de Barris) 70%
· Darreres de 9 d’Abril (Llei de Barris)
· Millores al mercat Nuestra Señora del Carmen (Llei de Barris) 15%
· Plaça de la República, parc dels Castanyers, Anselm Clavé, plaça Joan Miró i pàrquing del centre de salut 100%
· Plaça Margarida Xirgu 50%
· Urbanització de Can Xec 80%
· Itinerari de vianants a Ca l’Ametller 100%
· Itinerari de vianants a Can Bosquerons 0%
· Zona d’equipaments a Can Bosquerons 100%
· Urbanització Telègraf-Casablanca 0%
· Xarxa de carrils bici 0%
· Pla de Mobilitat 60%
· Inici de la revisió del planejament, Pla d’Accessibilitat, Pla Director d’Equipaments, Pla Director de Verd Urbà, Pla Director de l’Espai Públic, Pla Director de Clavegueram, Pla inicial de Manteniment, Estudi per a l’adequació d’espais buits per a usos temporals 0%

 

 

Edicions locals