Montornès surt al carrer per celebrar la festa de Sant Sadurní

Més d'una trentena d'activitats farceixen el programa de la festa de tardor de montornès, que s'allargarà fins al 15 de desembre

Cultura

Gegants i diables tornaran a ser protagonistes en les activitats de Sant Sadurní
Gegants i diables tornaran a ser protagonistes en les activitats de Sant Sadurní | J.A.Jiménez / ajuntament de montornès

El 29 de novembre se celebra el patró de Montornès, Sant Sadurní, i durant un mes el municipi s'omple d'activitats per celebrar-ho. De fet, la programació va engegar dissabte amb la celebració del DUDI (Dia universal dels drets dels infants) i diumenge amb la festivitat de Santa Cecília, patrona de la música, amb el concert de l'Escola Municipal de Música.

Tot plegat continua divendres amb la celebració del Correllengua, que comptarà amb l'espectacle familiar Bon dia i bon sol, a càrrec de la companyia de Teatre i Animació Dani Caracola, organitzat pel Centre d'Estudis de Montornès i l'Oficina de Català de Montornès.

Dissabte serà un matí esportiu. A les 9 h es farà la 37a cross escolar del Club Atletisme Montornès al recinte firal, i el campionat de bitlles i petanca, organitzat pel Casal de la Gent Gran Centre, al pati de Can Xerracan. Una hora més tard sortirà la caminada La font de Santa Caterina des del Casal de Cultura, amb un recorregut de 4,1 quilòmetres i que té una durada aproximada d'una hora i mitja. La caminada està organitzada per l'Associació Excursionista Lleure Montornès.

La darrera activitat del matí, a les 11 h, serà les sessions del Centre d'Estudis Montornès, a Can Saurina. Es farà difusió de la història i del patrimoni cultural i natural del municipi, amb diverses ponències breus i amenes a càrrec d'historiadors de Montornès.

Un vespre musical

La música i la dansa seran protagonistes dissabte a la tarda. Per una banda, el Centro Cultural Andaluz celebrarà a partir de les 19.30 h la festa del seu 31è aniversari, a la seu de l'entitat. Ho faran amb demostracions de balls.

Per altra banda, a les 20 h arrencarà el concert de la Societat Coral La Lira a la sala d'actes de la Parròquia de Sant Sadurní, amb la participació de la coral de Camarles (Terres de l'Ebre).

I per últim, la nit acabarà a la masia de can Masferrer amb la desena edició del Pakito's Fest, en què actuaran sis bandes de música de Montornès des de les 23 h.

Exposicions de fotos i costura

Diumenge serà el torn per al tradicional Ral·li Fotogràfic de Sant Sadurní. Les inscripcions es podran fer a les 9.30 h al Casal de la Gent Gran Centre i els participants hauran de fer les fotografies de 10 h a 13 h dels temes escollits i lliurar-les a l'organització abans de les 13.30 h. El 5 de desembre serà l'entrega de premis al Casal de Cultura, on s'exposaran les fotografies fins al 21 de desembre.  Es tracta d'una activitat organitzada per l'Associació Fotogràfica de Montornès amb la col·laboració del Casal de la Gent Gran Centre.

La darrera activitat del cap de setmana serà El Llop, diumenge a la tarda (18.30 h), un joc organitzat per l'Esplai Panda al Centro Cultural Andaluz en què els participants hauran de descobrir els autors d'uns assassinats.

Tres dies després, dimecres, el Casal de la Gent Gran del Centre inaugurarà l'exposició de costura creativa i de treballs artesanal. La mostra, que inclou les obres de les participants en el taller de costura –punt, ganxet, patchwork o pintura en roba–, es podrà visitar dimecres (de 16 h a 20 h) i dijous (de 10.30 h a 13.30 h i de 16 h a 20 h).

La festa del patró

Dijous serà la festa del patró de Montornès i estarà plagat d'activitats. A les 11 h es farà el campionat d'escacs de Sant Sadurní, a la plaça de Pau Picasso, a càrrec del Club d'Escacs Montornès, i la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona. Primer serà dins l'ofici de la missa, i a les 12 h la ballada serà a la plaça de l'Església.

La plaça Pau Picasso també acollirà la 23a paella popular, organitzada per la Unió de Botiguers de Montornès, per dinar (13 h). El preu dels tiquets és de 4,50 € i es poden comprar a les botigues Ike, El Gato con Botas i Mogaverd.

Per postres, els més petits podran passar a buscar xocolata amb melindros al Centro Cultural Andaluz a les 16.30 h –hi haurà opció sense gluten–. I a les 17 h tindrà lloc el concert familiar de La tresca i la verdesca, amb l'espectacle Zum.

L'aplec de Sant Sadurní donarà per finalitzada la diada amb una cercavila amb el drac Ceballot acompanyat del Toll (18.30 h), el ball de lluïment i la cremada a la plaça. A les 19 h es farà el concert amb El Toll a l'Església, i tot acabarà amb el pica-pica final a la plaça de l'Església a partir de les 20 h.

Dues setmanes més de festa

La festa s'allargarà dues setmanes més enllà del dia del patró, en les quals hi haurà tot d'activitats diferents com el correfoc –a càrrec de Ball de Diables i Drac de Montornès–, el dissabte 1 de desembre a les 18 h; la cercavila de Sant Sadurní i el bateig dels petits diables –amb la Colla de Gegantes i el Ball de Diables i Drac–, el diumenge 2 a les 11 h; o el festival d'hivern de l'Hermandad Nuestra Señora del Carmen, dissabte 15 a les 18 h a la Carpa Polivalent El Sorralet.

A més, també n'hi haurà d'esportives, com la 17a Nit de l'esport, divendres 30 de novembre a les 20.30 h, o els Open de Tenis de dissabte 1 i diumenge 2 de desembre, a les pistes de tenis municipals.

Edicions locals