La Diputació aporta 118.000 € al patrimoni de Montornès

A Mollet s'han destinat 150.000 € per substituir la climatització del Museu Abelló i una coberta de la casa del pintor, i 120.000 € a Parets per al casal de gent gran de Ca n'Oms

Societat

| Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha anunciat una inversió de 23,5 milions d’euros per preservar el patrimoni arquitectònic de la província aquest 2018. D'aquests, 390.000 euros es destinaran a diverses actuacions en poblacions baixvallesanes: Montornès, Mollet i Parets.

A Montornès, les inversions seran de 117.995 euros. 45.000 per posar en marxa la primera fase del pla director del castell de Sant Miquel –presentat al juliol–. Es tracta d'un projecte engegat pels ajuntaments de Montornès i Vallromanes, i amb el suport de la Diputació, que pretén treballar per la seva conservació i evitar que creixi el deteriorament de l'espai. Tot plegat es farà en deu fases diferents, que en total tindrien un cost estimat de 520.800 euros. Els diners vindran principalment dels dos ajuntaments, així com de la Diputació, que de moment ha fet aquesta primera aportació per tal que arrenqui el projecte. La primera fase és l'excavació i consolidació de la torre de l'homenatge.

I 72.995 euros per subvencionar una part del preu de la rehabilitació i remodelació total de l’edifici de Pintor Mir, que entre 1930 i 1964 va ser l’única escola del municipi i que els darrers anys havia acollit serveis com aules de formació i espais per a entitats. Ara, des de principis de curs, exerceix de centre infantil. L'equipament es va inaugurar el passat 11 de maig i compta amb més de 400 metres quadrats distribuïts en dues plantes, així com d'una cuina, menjador, sales d’estudi, despatxos i una sala gran destinada als jocs, a banda d’un espai exterior que permet fer activitats a l’aire lliure. Les obres han respectat la façana original d’estil neoclàssic i alguns elements arquitectònics com portes, sostres o mosaics.

La inversió més gran, a Mollet

A Mollet s’hi invertiran un total de 151.997 euros. D’una banda, 63.635 euros s’han destinat a la climatització del Museu Abelló i 88.362 per a la substitució de la teulada de la Casa del Pintor.

Pel que fa a la primera actuació, la substitució de la climatització, s'està portant a terme en aquestes setmanes i està previst que estigui enllestida abans d'acabar l'any. El sistema d'aires és el mateix des que es va inaugurar l'equipament, i Pepa Ventura, gerent del museu, assegura que "consumeix molt i darrerament s'espatllava". Per això s'aposta per un sistema de climatització de baix consum.

Quant a la segona, el canvi de la teulada de la Casa del Pintor, l’actuació està en fase de projecte i s’està pendent d’aprovar les bases per licitar els treballs. La previsió municipal és que les obres comencin l’any que ve i tenen un termini d’execució de dos anys. Ara fa uns dos anys que van aparèixer goteres sobre el taller de l'artista, així que es van buidar les dues sales afectades. Amb aquesta nova coberta, es recuperarà l'espai, inhabilitat des de l'aparició de les goteres.

120.000 euros per a Ca n'Oms

La inversió a Parets, per la seva banda ha estat de 120.388 euros per a Ca n’Oms: 47.719 per a la reforma del casal de gent gran i 72.669 per a la reforma de la Sala Polivalent de Ca n’Oms. En aquest cas, les obres van començar al setembre i es preveu que estiguin enllestides abans d’acabar l’any. Els treballs consisteixen en l’adequació de la planta baixa, amb un canvi del terra, substitució de la fusteria de marcs i portes, millora de les instal·lacions d’electricitat i subministraments, a més d’altres canvis de terra, fusteria, instal·lacions, i col·locació d’elements per a la millora de l’accessibilitat. Per aquest motiu, mentre durin les obres, les activitats del casal s’han traslladat a la sala Cooperativa.

Ca n'Oms i les seves terres havien estat pertinences del mas Gurri de la Serra, després anomenat Cantallops. Durant la Guerra Civil es va col·lectivitzar i va allotjar totes les vaques de Parets. Més tard, el juny de 1951, la indústria Linera va demanar permís per realitzar obres de reparació de per convertir-la en obra social. I els anys 60, Ca n'Oms va ser la seu de l'actual Escola Municipal Pau Vila, després que Linera cedís l'edifici el 1962.

Edicions locals