L'Ajuntament augmenta un 2,2% la taxa d'escombraries i manté congelats la resta d'impostos

La pujada es fa per cobrir la despesa del servei que s'encareix per l'increment de tarifes del Consorci de Residus

Política

L'Ajuntament augmenta un 2,2% la taxa d'escombraries i manté congelats la resta d'impostos
L'Ajuntament augmenta un 2,2% la taxa d'escombraries i manté congelats la resta d'impostos | Ajuntament de Montornès

La taxa d'escombraries a Montornès pujarà un 2,19% l'any que ve, un increment que es traduirà en un encariment d'uns 2,6 euros de més en el rebut de la recollida de residus. Així, el rebut de les escombraries passarà dels 116,52 euros que s'ha pagat el 2018 als 119,12 euros.

Aquesta és la principal novetat de les ordenances municipals de 2019, que es van aprovar la setmana passada amb els vots a favor de l'equip de govern, l'abstenció del PP, Cs, PDeCAT i PSC i el vot en contra d'ERC.

Segons el govern, l'increment del rebut de les escombraries respon a la necessitat d'adaptar la taxa per cobrir la despesa del servei, que s'encarirà per la pujada de les tarifes que cobra el Consorci de Residus del Vallès Oriental, encarregat de la gestió de les deixalles. Segons l'alcalde, José Antonio Montero, en els darrers anys s'ha fet una baixada progressiva de la taxa perquè "quan vam arribar al govern era de les més altes d'Espanya i no es corresponia amb la despesa real. Estava molt inflada", apunta l'alcalde. Ara, però, l'augment de tarifes previst "tindrà impacte en el cost del servei i també és una manera de sensibilitzar la gent en la necessitat de reciclar", diu Montero. Amb tot, l'Ajuntament mantindrà les bonificacions per l'ús de la deixalleria que poden arribar a reduir en un 20% el rebut de les escombraries.

Pel que fa a la resta de taxes i impostos, aquests es mantindran congelats. "L'Ajuntament té poc marge en polítiques fiscals i el criteri és no incrementar la pressió fiscal perquè a Montornès hi ha moltes famílies amb rendes mitjanes i baixes afectades per la crisi però també mantenir el nivell d'ingressos a l'Ajuntament per poder fer polítiques socials", explica l'alcalde.

Per la seva part, la majoria dels grups de l'oposició es van abstenir en la votació a les ordenances. El regidor del PDeCAT, Josep Maria Lecina, considerava positiva la congelació de les ordenances però reclamava la rebaixa de l'IBI. En el seu torn, Miguel Ángel Alvarado (PP), demanava que el romanent de tresoreria positiu de l'Ajuntament es repercutís en la ciutadania, una petició que compartia la regidora de Cs, Ángeles María Menchén.

En aquest sentit, el regidor d'Economia explicava que les limitacions que la llei Montoro marca respecte l'ús dels diners d'aquest romanent. "Només el podem fer servir per deutes i per inversions molt concretes. No és com en l'economia familiar que tens un estalvi i el pots gastar en allò que es vulgui", assegurava.

La portaveu del PSC, Eva Díaz, es mostrava d'acord amb la congelació de les ordenances i els ajustos tècnics fets però apuntava que eren unes ordenances "sense cap orientació política". 

El regidor d'ERC, Joffre Giner, va ser l'únic que va votar en contra de la proposta del govern municipal. Giner criticava la manca de diàleg amb la resta de grups municipals per consensuar les ordenances i assegurava que "la congelació no és una política d'esquerres". En aquest sentit, Giner reclamava altres models com la progressivitat fiscal amb fòrmules com la tarifació social.

 

Edicions locals