Visites i tallers a la torre del Telègraf i Mons Observans

Serà l'onzena participació consecutiva de Montornès en les Jornades Europees del Patrimoni

Cultura

Visites i tallers a la torre del Telègraf i Mons Observans
Visites i tallers a la torre del Telègraf i Mons Observans | Mons Observans

L'Ajuntament de Montornès se suma a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni per onzè any consecutiu. I ho farà amb la torre del Telègraf i Mons Observans com a protagonistes, amb tot un seguit d'activitats gratuïtes.

D'una banda, dissabte (d'11 h a 13 h) hi haurà visites teatralitzades a la torre del Telègraf que donaran a conèixer el funcionament de la torre i l'impacte que va tenir en la vida diària dels veïns i dels soldats que hi vivien. També s'exposaran les rèpliques gràfiques de dos soldats que complementen la museografia de l'espai.

A mitjans del segle XIX, la torre formava part de la línia de telegrafia òptica Barcelona-Vic, utilitzada per a les comunicacions militars durant la II Guerra Carlina. I els següents 140 anys va estar abandonada, fins que el 2007 l'Ajuntament va emprendre les tasques d'excavació, restauració i museïtzació del conjunt, que van culminar el 2013. Des d'aleshores es fan activitats culturals i de divulgació.

| Ajuntament de Montornès

D'altra banda, diumenge (d'11 a 14 h) hi haurà activitats al jaciment romà Mons Observans, que també pertany al municipi de Montmeló. Serà un taller familiar sobre la indumentària romana i un altre d'arqueologia. A les 12 h, hi haurà una visita teatralitzada al recinte amb la participació de la confraria d'Armats i Vestes de Martorelles.

Mons Observans és un dels jaciments més transcendents per comprendre el procés de romanització a Catalunya. Data del darrer terç del segle II aC. El 2008 el Consell de Govern de la Generalitat va declarar l'assentament Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de zona arqueològica. El conjunt museístic del Parc Arqueològic i Natural de Can Tacó - Turó d'en Roina Mons Observans es va inaugurar el 2012 i manté una programació estable d'activitats. L'espai és un referent per a l'estudi i la recerca històrica.

Edicions locals