La Diada a Montornès reivindica el dret a decidir i la llibertat dels presos

En l'acte institucional es va llegir un manifest subscrit pels grups municipals d’ICV-EUiA, PSC, ERC i PDeCAT

Política

La Diada a Montornès reivindica el dret a decidir i la llibertat dels presos
La Diada a Montornès reivindica el dret a decidir i la llibertat dels presos | Ajuntament de Montornès

Unes 200 persones van participar dimarts en l'acte institucional de la Diada a Montornès, que, en el seu manifest, va reclamar el dret a decidir i l'alliberament dels representants civils i polítics presos pel procés. En l'acte només van participar els grups municipals d’ICV-EUiA, PSC, ERC i PDeCAT, que van subscriure el manifest llegit per l'alcalde, José Antonio Montero. No van ser presents ni els regidors de Cs ni del PP.

ERC, PSC, ICV-EUiA i PDeCAT van subscriure el manifest  FOTO: Ajuntament de Montornès

El manifest, subscrit per ICV-EUiA, PSC, ERC i PDeCAT, reconeix Catalunya com un "país plural", una pluralitat que "cal preservar com un tresor". En aquest sentit, demana a les institucions que afavoreixin "amb cura i tenacitat" la "unitat civil" simbolitzada per la Diada i la senyera.

El text mostra la seva solidaritat amb "els representants polítics i socials privats de llibertat injustament, i demanem un cop més la seva llibertat, i la retirada de les gravíssimes acusacions penals que se’ls imputen". Per als quatre grups signants aquesta situació "no ajuda a bastir un clima propici als grans acords socials i nacionals que Catalunya necessitaria per sortir de la situació d’excepcionalitat que viu, recosint una àmplia majoria social que sigui inclusiva i ens allunyi del risc de fragmentació identitària de la nostra societat, al temps que segueix reclamant que Catalunya té dret a decidir el seu futur sense exclusions ni imposicions".

El manifest, a més, reivindica "el dret al dubte, l’empatia, el diàleg i la cooperació com un valor polític de primer ordre" i reclama la generació d'un "sentiment transversal que faci país, que relligui territoris i que integri els nouvinguts, sense exclusions".

D'altra banda, el text considera que, malgrat l'excepcionalitat del moment, la política catalana "no pot quedar-se en l’esfera dels gestos, els símbols, i els argumentaris autojustificatius d’un relat" i reclama que els governs "compleixin amb les seves funcions, i atenguin les principals problemàtiques socials, ambientals, de mobilitat, o d’accés als serveis públics que una part important de la societat catalana viu com els seus principals problemes quotidians".

El manifest també advoca per la llibertat d'expressió de tothom "sense excepció" i rebutja la repressió per ideologia política.

Cultura popular

A banda de les ofrenes florals i la lectura del manifest, la jornada va estar marcada pels balls i les cançons populars. Hi van participar, la coral i l’esbart dansaire de la Societat Coral La Lira, amb l’acompanyament de la cobla Foment del Montgrí. A més, per primer cop, la presidenta de l’Esbart Dansaire de Montornès, Anna Boné, ha representat el Ball de l’Homenatge al ritme de la gralla de l’artista local Dani Garrido.

L'acte es tancava amb una ballada de sardanes que ha inclòs temes com El meu Montornès i la Sardana de La Remençada.


 

Edicions locals