Montornès disposarà del seu primer Pla de Cooperació al Desenvolupament

El ple va aprovar per unanimitat aquest document que s'engegarà el 2019

Societat

Aquesta és una de les accions de sensibilització que s'emmarcarien en el Pla de Cooperació al Desenvolupament
Aquesta és una de les accions de sensibilització que s'emmarcarien en el Pla de Cooperació al Desenvolupament | Ajuntament de Montornès

L'Ajuntament de Montornès tirarà endavant un Pla de Cooperació al Desenvolupament després que s'aprovés per unanimitat en el ple del mes de juliol. La regidora de Cooperació Internacional, Helena Ollé, va explicar que es tracta del "primer pla de cooperació del municipi".

Fa un any i mig que s'està construint i desenvolupant des del Departament de Cooperació i, de fet, es va posar un tècnic per al projecte. En aquest temps "s'ha fet una diagnosi al municipi amb 14 entrevistes i 5 tallers" per conèixer l'estat de la cooperació al desenvolupament al municipi i fixar unes línies a seguir.

Ollé assegura que "l'objectiu és fer una mirada global a tot el que fa l'Ajuntament, però amb unes ulleres de cooperació". És a dir, més enllà de la partida pressupostària destinada a cooperació, la resta de partides també han de tenir en compte el pla. "No podem destinar diners a empreses que comerciïn amb armes, per exemple", apuntava la regidora. També es pretén "elaborar sinergies amb altres ajuntaments".

Aquest pla contempla la creació d'un consell de cooperació, del qual l'alcalde José A. Montero serà el president i Ollé serà la vicepresidenta, i on són convidats tots els regidors i les entitats –que s'hi han d'inscriure per formar-hi part–. Aquest consell haurà de fer plans anuals que avaluaran posteriorment empreses externes. El primer de tot serà planificar les accions que s'engegaran el 2019 en matèria de cooperació al desenvolupament. En definitiva, el pla vol aglutinar totes les accions que l'Ajuntament ha anat fent en els darrers mandats i encaminar-les dins d'un programa comú.

La primera fase consistirà en la sensibilització i l'impuls de noves iniciatives, "per sembrar la llavor de la cooperació al municipi". Un exemple d'aquesta sensibilització seria la xerrada La situació actual dels territoris ocupats de Palestina que es va fer dijous 12 a l'espai multimèdia de Can Saurina, a càrrec de NOVACT, una entitat defensora dels drets humans.

Edicions locals