La Llar d'Infants Primavera tancarà portes a l'agost, després de més de 40 anys

L'escola bressol històrica del municipi, en funcionament des del 1977, ja no obrirà al setembre a causa de "les poques matrícules"

Societat

D'esquerra a dreta: Àngels Llonch, Glòria Calafell i Mariona Llonch
D'esquerra a dreta: Àngels Llonch, Glòria Calafell i Mariona Llonch

Ja fa un any que des de la direcció de la Llar d'Infants Primavera de Montornès es plantejaven tancar portes definitivament, després de 41 anys, i en les darreres setmanes s'ha fet oficial. Una de les directores, Àngels Llonch, ha confirmat que "l'escola bressol ja no obrirà al setembre".

La causa d'aquesta decisió són "les poques matrícules" que estan rebent els darrers tres anys. "La baixada de natalitat, el baix poder adquisitiu i suposem que també és degut als preus que poden oferir les escoles públiques i amb els quals no podem competir", en són els motius principals, segons explica Mariona, germana d'Àngels i també directora del centre. Haurien necessitat unes 30 o 35 matrícules

Montse Roca i Glòria Calafell, les fundadores

Primavera és una llar d'infants que actualment dirigeixen Àngels i Mariona Llonch i que va obrir el 1978 amb l'impuls de Montse Roca i Glòria Calafell –mare de les actuals directores–. Calafell explica com va sorgir tot plegat: "la Montse Roca va posar l'escola, jo li vaig demanar feina i vam començar des del primer dia ja totes dues. Al cap d'uns tres anys ella es va casar i se'n va anar a Mallorca, i des d'aleshores ja l'he portat jo".

Després de més de mitja vida formant infants a Montornès, Calafell sent "una mica de tristesa que no se'ns hagi valorat per part de l'Ajuntament el que hem fet, perquè és una escola emblemàtica. Si sents els pares, tothom està content i tothom t'estima, però si no surten els números i ningú t'ajuda, no pots fer-hi més". Insisteix que "no es pot competir amb la pública, que cobra de la Generalitat i de l'Ajuntament". L'escola compta amb una cuinera i cinc educadores i "almenys hauries de tenir de 50 a 60 nens per tirar endavant. Amb 40 nens per a cinc persones és justet, però es pot, però amb menys de 40, és difícil. És trist, però és així; per malviure, s'ha de tancar".

Calafell, que fa un parell d'anys que està jubilada, hi continua anant sovint: "sobretot quan fan excursions, perquè és casa meva, perquè hi ha les meves filles i perquè m'agrada molt i conec els pares i els nens. Vinc quan se'm necessita i cada vegada que passo per aquí hi entro". També assegura que des de sempre li ha agradat molt l'ensenyament, "i en haver-hi aquesta ocasió d'aquesta noia que posava una escola bressol", no s'ho va pensar: "m'hi vaig llançar i no me'n penedeixo ni un sol dia, i això que sempre tens mals de caps, però ho he gaudit moltíssim. Amb els pares ens hem estimat i hem sigut com una família. Havíem fet excursions on hi havia quasi bé més pares i avis que nens, perquè tots volien venir". Després de 40 anys, Primavera ja serà història a partir de l'agost: "em dol, però penso que elles –les seva filles– ja porten massa càrrega i ja no poden continuar d'aquesta manera. Així que s'ha acabat la història", clou Glòria Calafell.

Edicions locals