L'Ajuntament de Montornès cerca veïns per engegar una promoció d'habitatge cooperatiu

Es preveu la construcció de tres edificis per a 36 unitats familiars

Societat

L'Ajuntament de Montornès cerca veïns per engegar una promoció d'habitatge cooperatiu
L'Ajuntament de Montornès cerca veïns per engegar una promoció d'habitatge cooperatiu

Sergio Carrillo

L'Ajuntament està treballant per engegar una promoció d'habitatge cooperatiu al solar que fa cantonada entre el carrer Vallromanes i el carrer Lleida. Es tracta d'una parcel·la de propietat municipal, qualificada com a sòl de protecció oficial, i en la qual l'Ajuntament, d'acord amb l'informe de viabilitat de la Diputació de Barcelona rebut a finals de la setmana passada, preveu la construcció de tres edificacions separades de 12 habitatges de 80 metres quadrats cadascun. A més, també hi haurà una plaça de pàrquing per a cada habitatge que es construeixi.

Per començar les obres, però, caldrà la creació d'almenys una cooperativa veïnal de 12 persones –una per cada habitatge de l'edifici–, però que, com explica el regidor d'Habitatge, Jordi Delgado, comptarà "amb l'ajuda i la col·laboració de l'Ajuntament". De moment ja hi ha hagut diverses persones interessades, i la intenció del govern és començar a treballar en la creació de les cooperatives a partir del setembre. En aquest sentit, el consistori fa una crida als veïns interessats a passar per l'Ajuntament i demanar més informació per afegir-se als grups de treball.

Delgado assegura que els edificis no estaran enllestits en menys de dos anys: "el primer any és per a la constitució de la cooperativa i la redacció dels estatuts, i el segon any per a la construcció". També recorda que el preu seria més baix si s'aconseguís fer els tres edificis alhora. El preu de construcció de cada edifici per separat seria d'aproximadament dos milions d'euros –uns sis milions en total–, i si es fessin els tres de cop, la xifra seria de cinc milions i podria generar-se un estalvi d'un milió d'euros. Per això caldria que es creessin les tres cooperatives de 12 persones cadascuna al més aviat possible.

Un model encara desconegut

L'habitatge cooperatiu en cessió d'ús és un model d'habitatge molt estès a països nòrdics, però encara ben desconegut a Catalunya. En aquest cas, l'Ajuntament cedeix un terreny –el de Montornès ho faria per uns 75 anys– per tal que uns ciutadans, que s'estableixen com a cooperativa, l'utilitzin per crear-hi els seus habitatges. Cooperativa i administració han de negociar el lloguer del solar, tot i que Lali Daví, de La Dinamo –fundació barcelonina que té l'objectiu de fomentar i promoure la implantació del model d'habitatge cooperatiu en règim de cessió d'ús– explica que en casos de solars de protecció oficial "s'acostuma a pagar a l'Ajuntament només un preu simbòlic".

Com en qualsevol altra cooperativa, per entrar a formar-ne part s'ha de fer una aportació inicial, que no pot ser superior al 20% del preu total. En el cas de Montornès, Delgado estima que podria ser d'"entre 25.000 i 30.000 euros".

A partir d'aquí, cada unitat familiar hauria de pagar uns 600 € mensuals pel retorn del préstec sol·licitat per a la construcció de l'edifici, un preu que també inclou el manteniment, les assegurances i l'IBI. Passats uns 25 anys, quan el préstec amb la constructora estigués saldat, la cooperativa podria decidir rebaixar l'aportació mensual, tot i que Daví recomana no fer una disminució dràstica per tal de començar a "acumular diners" per si un cop acabada la cessió del solar l'Ajuntament decideix no continuar amb el projecte. D'aquesta manera, seria viable engegar un nou habitatge cooperatiu.

Edicions locals