Mares cada vegada més grans

L'any 2016, un 38,2% de les mares molletanes tenia més de 35 anys quan va tenir el seu primer fill

Societat

Mares cada vegada més grans
Mares cada vegada més grans

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’edat mitjana per ser pares s’ha endarrerit notablement els últims anys. Si fa una dècada només el 3,4% de les mares del Vallès Oriental tenien més de 40 anys a l’hora de tenir fills, actualment aquesta franja d’edat suposa el 8,5% de les progenitores.

Les mares d’entre 25 i 29 anys suposaven aleshores el 25,8%, mentre que actualment aquesta franja d’edat s’ha reduït al 18,1%. L’any 2016, el 74,7% de les dones que van tenir fills va fer-ho a partir dels 30 anys, mentre que el 8,5% va fer-ho a partir dels 40.

"Cada vegada és més habitual veure mares que tenen el primer fill a partir dels 35 o els 40 anys", confirma Íngrid Navarro, ginecòloga de l'Hospital de Mollet, qui recorda que a partir dels 37 anys ja es considera que tenir un fill pot ser un factor de risc.

"En edats més avançades hi ha més risc per a les mares de patir diabetis gestacional i hipertensió associada a l'embaràs, així com cromosomopaties, és a dir, que els fills tinguin síndrome de Down", apunta.

Navarro afegeix que en aquests casos també és més necessari fer controls periòdics de l'embaràs, i alerta de l'increment de cesàries que solen produir-se en aquests casos.     

El primer fill, als 31 anys

Les xifres catalanes sobre natalitat i fertilitat concorden amb les últimes dades a Europa publicades fa pocs mesos per l’Eurostat –l’oficina estadística de la Comissió Europea–, que indiquen que la mitjana d’edat de les mares primerenques se situa en els 29 anys.

"L'edat més adequada per tenir fills seria entre els 20 i els 30 anys, hi ha menys riscos i els parts també són més senzills i naturals", recorda Navarro.

Les dades també assenyalen que l’any 2016 van néixer a Europa 43 milions de nadons menys que el 2015, que Espanya i Itàlia són els països amb una taxa de fecunditat més baixa –només 1,34 fills per dona–, mentre que la mitjana europea és d’1,60 fills per dona i països com Suècia –amb 1,85– i França –amb 1,92– encapçalen la ràtio de fecunditat a Europa.

També Espanya i Itàlia són els països en què es té més tard el primer fill –31 anys de mitjana–, i de fet el 60% de dones espanyoles van tenir el seu primer fill amb més de 30 anys. Pel que fa a Catalunya, la mitjana de fills per dona és d’1,39, i l’edat mitjana de les mares primerenques se situa en els 30,8 anys.

Manca de polítiques familiars

Segons els experts, les causes principals d’aquest endarreriment es troben en la falta de polítiques familiars de suport, com la dificultat d’accés a l’habitatge, la precarietat laboral i horària, la falta d’una igualtat de gènere real que faciliti la conciliació, la baixa qualitat del semen o l’endarreriment en l’emancipació dels fills, entre d'altres.

650 parts anuals

L'Hospital de Mollet registra cada any entre 600 i 700 parts. D'aquests, més del 80% són parts vaginals, una xifra que ha augmentat els últims anys i que situen l'espai molletà dins dels estàndards de bones pràctiques recomanats pel Departament de Salut.

"Malgrat que les mares cada vegada són més gran, a Mollet hem reduït el nombre de cesàries, un dels factors de risc associats als parts en edats més avançades, diu Navarro, qui explica que les mares cada vegada opten més per parts vaginals. "Fa uns anys fer una cesària era una opció, ara només e sfa en cas de necessitat", apunta.

Edicions locals