"L'economia social no és res nou, però cal sensibilització"

Dissabte es va fer la primera Fira d'Economia Social i Solidària de Montornès

Economia

L'espectacle de Tanaka Teatre omple la plaça de Joan Miró en la primera Fira d'Economia Social i Solidària de Montornès
L'espectacle de Tanaka Teatre omple la plaça de Joan Miró en la primera Fira d'Economia Social i Solidària de Montornès | Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental

Sergio Carrillo

“L’economia social i solidària no és res nou, sinó que funciona des de fa molts anys”, assegura Albert Grifell, membre de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, en el context de la primera Fira d'Economia Social i Solidària (FESS) de Montornès, organitzada dissabte per l'Ajuntament i l'Ateneu.

Com a exemple d'aquesta afirmació, Grifell recorda que des de fa molts anys, moltes comunitats de l’Àfrica Subsahariana s’agrupen per finançar despeses puntuals que poden anar des de la compra d’un ordinador fins al repatriament dels cadàvers dels seus familiars per poder ser enterrats als seus països d’origen.

L’Associació de Comunitats Autofinançades (ACAF) va parlar extensament d'aquestes experiències a la FESS Montornès i va demostrar que tothom pot formar part fàcilment de l’economia social i solidària (ESS). "Però cal sensibilització", afirma Grifell, qui es mostra convençut que aquestes fires augmentaran el nombre d’assistents en les properes edicions a mesura que es continuïn fent “accions de sensibilització més petites: anar a veure entitats, anar a parlar amb altres serveis de l’Ajuntament o fer formacions.

A través d’això es generaran altres espais per iniciatives d’ESS i mica en mica hi assistirà més gent, perquè hi haurà més gent sensibilitzada a qui li interessarà conèixer noves experiències”. En aquest sentit, l’Ateneu també organitzarà enguany dues fires més d’economia social i solidària amb l’objectiu de seguir difonent aquests models tant de negocis com de vida: seran a Sant Celoni al mes de juliol i a Cardedeu a finals de setembre.

Una FESS "molt positiva"

Des de l'Ateneu afirmen que la de dissabte "no va ser una fira massiva, però sí molt positiva". Tot i que va costar que la gent s’hi aturés, a les 18 h es va començar a animar la fira i les tres activitats programades per a les 19 h van ser les que van aplegar més afluència de gent.

D'una banda, la fundació La Dinamo, l’entitat Sostre Cívic i la cooperativa la Borda van explicar les seves experiències amb l’habitatge cooperatiu –El cooperativisme com a fórmula d’accés a l’habitatge–, i la cooperativa Mujeres Pa’lante i l’associació ACAF van aportar les seves vivències sobre les economies comunitàries i feministes –Respostes col·lectives i vincles comunitaris per posar en el centre les necessitats de cura i autocura de les persones– en dues sessions organitzades dins l’Escola Sant Sadurní. D'altra banda, l’espectacle de teatre i titelles La botigueta, de Tanaka teatre, que va fer participar el públic familiar a decidir i construir com fer un consum responsable, també va tenir un aforament complet.

Edicions locals