'Montornès del Vallès desaparegut', un llibre amb 160 imatges d’espais que ja no hi són

El treball del montornesec Sergio Arévalo inclou fotografies que daten del segle XIX fins als anys 70 del segle XX

Societat

Sergio Arévalo és l'autor del llibre de recull d'imatges
Sergio Arévalo és l'autor del llibre de recull d'imatges | Anna Ànsia

Anna Ansia

El montornesenc Sergio Arévalo és l’autor del llibre Montornès del Vallès desaparegut, un treball que inclou 160 imatges d’espais, carrers, edificis o, fins i tot, festes del municipi que ja no hi són o que, si més no, han canviat substancialment. El llibre, que està editat per l’editorial Efadós i l’Ajuntament de Montornès, és el número 38 de la col·lecció Catalunya Desapareguda i mostra una selecció de fotografies que van de finals del segle XIX fins als anys 70 del segle XX.

Els espais que es mostren en aquest treball inclouen una petita explicació i estan organitzats en tres itineraris diferents: el primer bloc està dedicat a Montornès Centre, començant pel nucli antic i continuant per l’eixample fins la carretera, el segon capítol està dedicat a les masies i les cases d’estiueig i, per últim, s’inclou un tercer bloc on es recullen les imatges que tenen a veure amb Montornès Nord, la revolució industrial i demogràfica.

D’entre les fotografies, Arévalo en destaca la de la pàgina 23, una imatge de Josep Saborit Puidollers feta des del campanar de l’església l’any 1962 i l’única on es pot veure al complert l’antic Ajuntament.

Sergio Arévalo, llicenciat en Filosofia i màster en Diàleg Interreligiós, Ecumènic i Intercultural, ha explicat que “el més interesant d’aquest llibre és que ofereix al lector una visió global en 160 pàgines. Pels més grans, a més, suposa tornar al passat i recordar la infància que van viure. I als més joves, sense dubte, el sorprendrà”.

Un treball col·laboratiu

La gran majoria de fotografies que es poden veure al llibre procedeixen de l’Arxiu Municipal de Montornès, tot i que al treball també s’inclouen algunes imatges procedents de l’Arxiu Municipal de Granollers o de Montmeló, entre d’altres. Ja fa més de deu anys que en Nicolau Guanyabens, l’arxiver del municipi, recopila i classifica fotografies o imatges antigues, moltes d’elles cedides per particulars. De fet, Arévalo ha dit que “aquest és un treball coral que resulta d’una feina prèvia realitzada pel Nicolau. Jo porto treballant un any en aquest projecte però ell porta molt més temps recollint totes aquestes imatges”.

El llibre també és resultat de la gran quantitat de persones que han cedit imatges a l’arxiu de Montornès i que han volgut explicar les vivències de temps passats. “Em quedo amb l’interès de la gent”, ha explicat Sergio Arévalo, “vam haver de buscar les fotografies originals d’algunes imatges que no teníem escanejades a suficient resolució, realment una feinada. Però tothom ens ha rebut molt bé”.

Edicions locals