Montornès afronta un pressupost amb 1,5 milions per a inversions

Els centres educatius, el barri del telègraf, el servei d’escombraries, el clavegueram, el Teatre Municipal i la plaça de la Pèrgola, principals inversions

Societat

El ple de Montornès va aprovar, a mitjans de desembre, el pressupost municipal per al 2018, uns comptes que enguany arriben a 22.411.534 euros, un 1,78% més que l’any anterior. L’alcalde, José Antonio Montero, va indicar que el pressupost “dóna continuïtat al projecte de municipi iniciat el mandat passat”, i assegurava que es manté “l’ambició d’inversió i l’ambició de polítiques socials”.

En l’apartat d’ingressos es preveu un increment de recaptació d’impostos directes per l’augment del 2,2% del padró, mentre que en el capítol de despeses l’equip de govern destaca els 338.998 euros per a educació i els 688.000 per a serveis socials. Amb tot, entre les inversions més significatives de l’any –1.541.901 euros– hi ha les destinades a millorar els centres escolars i el barri del Telègraf-Casablanca, així com a renovar els contenidors d’escombraries i part de la xarxa de clavegueram. També hi haurà partides per reurbanitzar la plaça de la Pèrgola a Montornès Nord i per acabar la remodelació del Teatre Municipal. 

Tot i així, Montero va explicar que el pressupost no recull totes les inversions que l’Ajuntament té capacitat de fer aquest any, de manera que quan es conegui el romanent de tresoreria del 2017 i altres possibles ingressos per aquest any s’analitzarà quines altres inversions pot assumir realment el consistori, sobretot relacionades amb el nou centre juvenil i el centre de dia per a la gent gran. 

Abel Navarro, regidor de Gestió Econòmica, va explicar que a finals de setembre –els comptes del darrer trimestre encara no estaven tancats durant la celebració del ple– l’Ajuntament disposava d’11,7 milions de liquiditat i una ràtio de solvència a curt termini de més del 21%. “Són dades significatives que demostren la bona gestió econòmica d’aquest Ajuntament”, apuntava el regidor, qui també destacava que l’increment de la despesa de personal en relació amb l’any anterior serà del 3,66%, entre d’altres per l’augment de plans d’ocupació local que s’impulsaran.

El PSC hi vota a favor
El pressupost va ser aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern (ICV-EUiA) i el PSC, que va votar-hi a favor per primera vegada des que està a l’oposició en veure-hi recollides algunes de les seves aportacions. Eva Díaz, portaveu socialista, destacava “el canvi de to de l’equip de govern l’últim any”, i deia veure en els comptes “un projecte de municipi amb uns equipaments que han de perdurar en el temps”. Díaz també valorava que es puguin finançar equipaments com el centre de dia a mesura que hi hagi disponibilitat de finançament.

Ciutadans i PP, per la seva banda, van votar-hi en contra. El portaveu de Cs, Francisco Pérez Doncel, assegurava que “no hi ha hagut cooperació amb els grups de l’oposició per treballar els temes d’interès general”, mentre que el popular Miguel Ángel Alvarado criticava que la meitat del pressupost es destini al personal municipal mentre que Montornès té una de les taxes d’atur més elevades de l’entorn. 

Finalment, Josep Maria Lecina, del PDeCAT, instava l’equip de govern a “abaixar els impostos o a oferir més serveis gratuïts donada la bona situació econòmica de l’Ajuntament”, i Joffre Giner, d’ERC, celebrava les inversions en els centres educatius i que el govern hagués portat els comptes a aprovació abans de finalitzar l’any. En aquest cas, tant PDeCAT com ERC van abstenir-se.
 

Edicions locals