Les policies locals de Montornès i Sant Fost tenen pistoles elèctriques

El Síndic de Greuges demana que se'n suspengui l'ús fins que no se'n reguli l'ús al Parlament

Societat

El Síndic de Greuges va demanar fa uns dies, arran de la presentació d’un informe sobre les pistoles elèctriques, suspendre l'ús d’aquest tipus d’armes fins que el Parlament no faci un debat profund sobre el seu ús i efectes. Segons l’informe del Síndic, malgrat que aquest tipus d’armes no letals, sí que hi ha estudis que asseguren que les descàrregues elèctriques presenten riscos específics per a la salut.

Actualment, a Catalunya hi ha 31 municipis que disposen d’aquest tipus d’armes, entre els quals els de Montornès del Vallès i Sant Fost, tot i que en aquest últim cas mantenen l’arma fora de servei davant la falta d’una normativa que en reguli l’ús.

En el cas de Montornès, la policia local disposa de dues armes del model Taser X26, unes armes no letals que apliquen una petita descàrrega elèctrica no dolorosa que permet immobilitzar les persones que la policia considera agressives o massa alterades. A més, aquest model concret enregistra imatges quan es dispara i que té un mecanisme que permet localitzar el punt exacte on s’ha utilitzat, de manera que el seu ús no pot ser indiscriminat i queda limitat només a casos excepcionals, que queden registrats.

Tot i això, malgrat que els agents poden utilitzar les pistoles –que estan actives i que porten al cotxe policial–, fins ara no les han hagut d’utilitzar mai. Els agents han fet una formació específica per conèixer-ne la utilització, i el cos disposa d’una instrucció interna que regula com i en quines condicions s’ha d’utilitzar. En alguns casos de risc, més que disparar-les, n’hi ha prou amb mostrar-les, perquè això genera un efecte dissuasiu.

Davant el debat sobre la idoneïtat d’aquestes armes, els defensors de les pistoles elèctriques consideren que poden ser una bona eina de treball per a les policies locals de pobles mitjans o petits, que tenen més dificultats d’afrontar situacions de risc per la falta de patrulles o de suport d’altres agents, mentre que altres, com el Síndic, demanen que el Parlament faci un debat a fons sobre el tema i en reguli l’ús d’una manera més àmplia abans de continuar utilitzant-les.

A més de Sant Fost i Montornès, tres pobles més del Vallès Oriental disposen d’aquesta arma –Llinars, Sant Antoni de Vilamajor i Vilanova del Vallès–, i el cos de Mossos d’Esquadra s’està plantejant en aquests moments l’adquisició de 134 pistoles elèctriques.

Edicions locals