'L'estratègia sobre la caça ha de ser comuna amb els pobles veïns perquè tingui èxit'

Luisma Pintor Exalcalde de Santa Maria de Martorelles

Política

Luisma Pintor
Luisma Pintor

Dimecres, Luisma Pintor (ERC) passava l'Alcaldia de Santa Maria de Martorelles al seu soci de govern Fem Santa Maria, en virtut de l'acord entre els dos partits sorgit de les darreres eleccions municipals. En els seus dos anys com a alcalde, Pintor ha hagut de fer front a la gestió de la pandèmia i a un fet luctuós com la mort del pinyonaire pel tret d'un caçador, que ha obert el debat sobre el futur de la caça al municipi. Pintor fa balanç d'aquesta primera part del mandat.

–Què ha estat el millor i el pitjor d'aquests dos anys?
–Han estat dos anys molt intensos. El millor de tot és el contacte amb la gent del poble de diferents àmbits, ha estat molt enriquidor. Per contra el pitjor ha estat trobar-me davant de situacions d’emergència sanitària amb veïns a qui, malgrat els esforços, no vam poder ajudar a sortir-se’n i avui ja no els tenim amb nosaltres. També la situació del pinyonaire mort que ens va trasbalsar tant.
–Quines actuacions destacaria del seu mandat?
–Aquest dos primers anys s’ha treballat molt. Ja vam dir que entràvem a govern per plantejar les bases del que seria el resultat del treball de mandat i hem aconseguit començar a consolidar un equip de treball administratiu que resolgui els problemes de competència municipal pel nostre veïnat.
Vam augmentar hores tècniques dels serveis d’Enginyer Municipal i de Treballadora Social, que ens presta el Consell Comarcal, i tot i els canvis de personal per part del Consell, ara estem prestant major servei i de més qualitat. S’han augmentat les hores de servei domiciliari per persones dependents, s’han fet arranjaments a habitatges i altres suports de caire social. El pressupost real en despesa social ha crescut molt.
–En aquests dos anys s'han anunciat diverses actuacions urbanístiques.
–Hem posat en marxa diferents projectes per la millora i la dignificació del poble. Hem treballat per aconseguir inversions de la Generalitat i de la Diputació per soterrar línies de serveis a la zona del Barri Colomer i per canviar la fisonomia del carrer Santiago Rossinyol pacificant el pas de la carretera BV-5006 al seu tram inicial. Aquestes inversions també ens permetran la renovació de part de la xarxa d’aigua a aquesta zona, que els últims anys ens han donat tants problemes. També s’han fet arranjaments de camins forestals i s’ha legalitzat la pista poliesportiva després d’aproximadament 14 anys d’instal·lació.
–En l'àmbit de ciutadania també hi ha hagut accions. Quines en destaca?
–Hem fet pressupostos participatius, hem fet el primer Pla d’Igualtat Municipal per treballar en la igualtat i la no discriminació per raó de gènere. Ens hem declarat municipi Feminista i de Llibertat LGTBIQ+. Estem a punt per portar a Ple les primeres Ordenances de Civisme municipals que permetran donar eines de sensibilització sobre les activitats individuals i col·lectives. A més, hem posat en marxa serveis mancomunats com la Dinamització d’activitats per a Gent Gran, un Servei Local d’Ocupació o el servei de neteja de carrers i activitats saludables continuades per població de mitjana edat i que abans no tenien cap oferta.
–L'escola Les Mimoses és un dels equipaments centrals del municipi. Com s'hi ha treballat?
–Hem defensat davant el Departament d’Ensenyament la realitat i mancances de la nostra petita escola pública i hem aconseguit desencallar intervencions que feia molt de temps que no sortien, a més d’assumir les responsabilitats municipals en el manteniment de l’equipament i la seva millora.
–Què li ha quedat per fer dels objectius marcats en un principi? Per què?
–Els objectius segueixen treballant-se. Les àrees del nostre grup polític i les dels socis de govern són el resultat de la feina de totes les parts, també allò en que ens equivoquem. En aquest sentit el nostre acord parla de canviar la figura de l’Alcaldia però mantenim les nostres responsabilitats a les mateixes regidories, tret d’algunes àrees que atribuïm a l’Alcaldia. Per aquesta raó encara ens queden dos anys per seguir posant en marxa les iniciatives que tenim previstes i que encara no s’han visibilitzat per l’aturada general derivada de la Covid.
–L’incident per la mort del pinyonaire pel tret d’un caçador ha posat sobre la taula el debat sobre la caça. Tot i que les competències locals són limitades, què vol fer el govern actual? Es planteja una consulta sobre el futur d’aquesta activitat als boscos de Santa Maria?
–Aquest tema ens preocupa des de fa temps. Quan vam entrar a govern es va contactar amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per conèixer el marc legal de l’activitat. Posteriorment, després d’aquest malaurat episodi, vam accelerar les reunions amb qui té la competència que és la Generalitat. També, des del Parc Serralada Litoral s’està treballant amb Diputació i Generalitat.
–I s'ha tret alguna conclusió?
–Veiem que ens hem d’alinear per planificar estratègies consensuades amb la resta de municipis limítrofs. L'estratègia ha de ser comuna perquè tingui èxit ja que si un municipi manté un tipus d’activitat i el del costat planteja una altra iniciativa, és possible que no trobem una sortida favorable. Per aquesta raó estem recopilant tota la informació possible per tal de poder fer un plantejament obert i concretar quin és el paper que el nostre municipi ha de presentar, tenint en compte el nostre pressupost municipal i les capacitats reals de control que podem assumir.
–La pandèmia ha estat omnipresent en la meitat del seu mandat. Ha estat difícil poder donar-hi resposta?
–Malauradament la pandèmia ens ha condicionat. S'ha d'agrair a tothom que ha treballat tant intensament per cuidar la població i també pensar molt serenament en aquelles persones que van quedar desocupades, i per les que, des de l’administració, ens hem arremangat per donar-los suport per tirar endavant.
–Quin balanç fa de la seva gestió de la Covid al municipi?
–El meu paper en la gestió ha estat complex però, donat el meu bagatge personal i professional, vaig poder assumir amb certa facilitat la gestió del dia a dia. De seguida vam organitzar el teletreball per continuar donant servei a la ciutadania i vam ampliar el marc comunicatiu amb bustiades generals amb informacions de prevenció, amb l’increment d’ús de les xarxes socials municipals i amb el seguiment telefònic directament de la nostra població de persones majors de 65 anys a qui setmanalment trucàvem per saber com es trobaven i oferir-los recursos. En aquest període inicial vam posar en marxa ajudes específiques de suport a les persones que s’havien quedat sense feina o en ERTO que no van poder cobrar fins al cap d’uns mesos. Vam facilitar la logística dels serveis educatius amb les famílies. Vam organitzar un grup de voluntàries del poble per elaborar bates de protecció per personal sanitari d’Atenció Primària. Vam idear un Sant Jordi adaptat portant roses a la gent gran i llibres als més petits. Vam distribuir mascaretes que havíem aconseguit de diferents donacions. I vam recuperar l’atenció presencial de la nostra OAC amb cita prèvia molt abans que altres administracions.
–Ha estat fàcil treballar dins d’un govern en coalició? Hi ha hagut punts de desencontre?
–Treballar en coalició és un gran repte i evidentment que hi ha punts on no coincidim, qui digui el contrari falta a la veritat, però el repte, comú als dos grups, es va convertir en una opció per treballar el diàleg i arribar a majors consensos sobre les polítiques que desenvolupem. Setmanalment hem fet reunions de coordinació i presa de decisions on hem plantejat tots els aspectes sobre les decisions que hem anat prenent.
–I amb l'oposició? Quina ha estat la relació?
–Hem fet l’exercici de convidar a reunions puntuals el grup de l’oposició per informar-los de diferents decisions que s’anaven prenent, no s’ha fet amb tots els temes però si amb aquells que hem considerat de major rellevància i així trobar major consens. Totes les opinions s’han de tenir en compte i donat que la situació epidemiològica no ens ha permès organitzar assemblees veïnals, hem treballat amb tots els grups polítics algunes d’aquestes decisions.
–Què li demana al nou alcalde?
–Es tracta d’un relleu d’Alcaldia per l’acord de pacte de coalició, de manera que la feina encomanada a cada regidoria continua endavant. Confio en que serà un bon representant institucional per Santa Maria de Martorelles i compta amb el nostre suport. 

Edicions locals