"Cap deute hauria d'impedir algú de gaudir d'una segona oportunitat"

Liss Novoa, del despatx On Legal, és la lletrada que ha presentat més procediments concursals de segona oportunitat a Catalunya

Contingut patrocinat, Aparador

"Cap deute hauria d'impedir algú de gaudir d'una segona oportunitat"
"Cap deute hauria d'impedir algú de gaudir d'una segona oportunitat" | Ben White

ON LEGAL és un gabinet jurídic dedicat a oferir serveis jurídics i assistència legal a empreses i particulars des del màxim rigor. Ofereixen la seva experiència en àmbits de dret civil, mercantil, societari, bancari i concursal, i també serveis de mediació. Al capdavant hi és Liss Novoa, la lletrada que des 2016 ha presentat més procediments concursals de la llei de segona oportunitat de persones físiques a Catalunya. I amb una fiabilitat total: amb una consecució d'èxit del 100% dels casos.

Liss Novoa ha viscut sempre envoltada del món mercantil, empresarial i bancari, que la va fer gaudir de la carrera de Dret i optar per dedicar-se a aquestes àrees des del punt de vista jurídic. Conversem amb ella per conèixer la llei de la segona oportunitat i com beneficiar-se'n.

–Qualsevol persona pot trobar-se en una situació que l'aboqui a un deute inassumible?
–Hi ha situacions que no es poden controlar: La recent pandèmia mundial n'és una bona mostra. Per culpa de factors de crisi propis de l'economia, hi ha moltes persones que s'hi han quedat pel camí. Per exemple, administradors de societats que s'han vist obligats al tancament, o treballadors que tenien un sou que ha minvat a causa de les circumstàncies. O fins i tot pares que s'han vist obligats a avalar els fills per la compra d'un habitatge. Avals que, al meu parer, són abusius perquè si ets avalador d'una operació que es paga, què hi guanyes? Res. Però si aquesta operació financera no es paga, què hi perds? Tot.
–D'aquí neix la modificació de la llei concursal?
–La modificació de la llei concursal de persones físiques es produeix l'any 2016 quan Brussel·les aconsella Mariano Rajoy que, ja que ha rescatat els bancs, havia de rescatar les persones. La modificació permet declarar-se en concurs de creditors i aconseguir una sentència que declari tots els deutes condonats i es pugui tornar a començar de zero. Una llei que funciona.
–Obtenir una "segona oportunitat" implica viure una nova vida...
–L'alegria que dónes a un client quan reps una sentència que diu que ja no té cap deute, no té preu.
–Suposo que haurà conegut de primera mà situacions extremes...
–He vist patir a tantes persones a qui amenacen les empreses de recobrament amb trucades i amenaces... Perquè tots els meus clients, tots, tenen una història al darrere. Cap deute hauria d'impedir algú de poder tirar endavant i gaudir d'una nova oportunitat.
–No fa massa temps, vostè va aconseguir una sentència pionera a Lleida. Ens la pot detallar?
–En efecte. El jutge mercantil de Lleida tenia el criteri que l'habitatge del concursat tot i que el seu valor sigui equiparable al valor de la hipoteca, i encara que aquesta es pagui cada mes, el magistrat entenia que s'ha de posar a disposició del concurs i que s'ha de perdre aquest habitatge. No ho contempla així la Jurisprudència d'altres províncies, on són partidàries de que, si el valor és idèntic, incloure l'habitatge en el concurs no beneficia cap creditor. En canvi, perjudica el creditor hipotecari. A més, la llei diu que tenim dret a un sostre i en algun lloc hem de viure.
–Però el jutge no ho va posar fàcil i van haver de recórrer...
–El jutge ens va denegar la conclusió d'un concurs si no entrava l'habitatge a la massa concursal. Nosaltres vam presentar un recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Lleida i ens van estimar totes les nostres pretensions, dictaminant que el concurs s'havia de resoldre mantenint l'habitatge. Va ser la primera sentència resolta a Lleida en aquesta matèria.
–Quin cas amb més deute ha arribat en el seu despatx?
–Quan un client sol·licita acollir-se a aquesta llei, l'import que deu que té per a ell és el màxim i el que no el deixa viure. Hem tingut casos en què l'exoneració ha estat a partir de 20.000 euros. El cas més elevat d'import que el client va ser exonerat va ser de 4,5 milions d'euros. En aquest cas es tractava d'un constructor que havia dut a terme diverses promocions i que la crisi de l'any 2009 de la bombolla immobiliària el va afectar de ple.

LISS NOVOA, UNA ÀMPLIA FORMACIÓ

Liss Novoa estudià Filologia a la Universitat de Barcelona; Ciències Empresarials pel Centre Universitari d'Estudis Financers de Madrid; és advocada i màster en Dret per la Universitat de Girona, i en Dret Concursal pel Col·legi d'Advocats de Barcelona. Ostenta, així mateix, un màster en Mediació Mercantil i Administració Concursal. I precisament està ultimant un llibre que sortirà publicat per Sant Jordi sobre aquest mateix àmbit concursal del qual té intenció de fer el Doctorat. Una formació que ha complementat amb una dilatada experiència laboral; abans d'exercir com a advocada, va ocupar llocs de direcció en banca. Amb tan sols 21 anys ja era directora d'una oficina bancària. Una dilatada formació que avala la bona feina del seu despatx i dóna solvència al seu objectiu: que la tranquil·litat arribi a totes aquelles llars que pel motiu que sigui es veuen abocades a un deute que no poden assumir.

ON LEGAL
93 510 62 13 / 617 37 99 38
hola@onlegal.cat
www.onlegal.cat

Edicions locals