Bona autoestima = Llibertat per ser

Aparador

Tots hem sentit a parlar de la importància de l’autoestima, però ens hem aturat a pensar com definiríem aquesta paraula? Del 0 al 10, quina nota ens posaríem en aquesta "assignatura", potser l’única important, la d’estimar-nos?

Durant el dia, tenim cura de tots aquells pensaments que decidim que donin voltes dins del nostre cap? Són positius o majoritàriament crítics vers nosaltres? Ens sentim mereixedors de rebre estimació? Ens acceptem de debò?...

Crec que molt sovint ens despistem respecte de la importància de tenir cura de nosaltres mateixos. Estem tan acostumats a identificar-nos, equivocadament, amb el nostre ego, que ens oblidem totalment de la nostra essència i de què som autèntica energia emocional.

La ment ens separa de la nostra ànima i ens perdem fent cas a un personatge gens fiable: la nostra personalitat. I vivint així només fem i fem, però no som. Quanta desconnexió arrosseguem!

Per aprendre a estimar-nos, cal iniciar el camí amb un procés d’autoconeixement, el qual hauria de ser valorat com a imprescindible i com un plaer. Però sóc testimoni directe, dins la meva consulta, de què no sempre és viscut així per qui decideix fer una teràpia.

Coincideixo amb altres col·legues en què molts pacients volen estar bé sense haver de treballar interiorment. Pretenen aconseguir benestar sense haver de fer una feina d’ampliació de consciència de dins a fora, i no cal dir que sense realitzar-la,  l’autoestima no pot millorar de manera autèntica.

No hauria de ser suficient estímul voler saber qui som, com està constituït el nostre ADN emocional, quines memòries cal re informar i així arribar a estar a favor de nosaltres mateixos, amb una bona autoestima que ens faciliti moments de felicitat interior?

Només ser pot ser viure. Sense ser, només hi ha accions executades des del nostre ego, però el veritable ésser, que tots som, no pot ser i això no és viure de debò.

Per saber com està la nostra autoestima, podem contestar a les preguntes següents:

-Busques el reconeixement dels altres?

-Sempre tens dubtes quan has de prendre una decisió?

-Et costa dir no tot sent el que vols dir?

-Et sent petit davant de determinades persones o converses?

-Tens por a quedar-te sol?

-Et fa por quedar en ridícul?

-Et tortures mentalment respecte del que has dit o fet malament?

-Tens por de caure en situacions repetitives què et van resultar traumàtiques en el passat?

-Creus que no ets mereixedor d’amor i de viure vivències bones?

-Et costa expressar el que sents per por al que pensin els altres?

-Creus que no ets capaç de moltes coses què t’agradaria fer?

-Sents que no ets important? Que els altres ho són més que tu?

Si la teva resposta és sí a la majoria, la nostra autoestima és massa baixa i ens cal iniciar un procés de teràpia psicoanalògica per millorar-la. Ben segur, la millor inversió!

 

GABINET PSICOPEDAGÒGIC I MÈDIC NATURISTA ESTHER MOLINS

Av. Llibertat, 20, 2n C. MOLLET. 93 570 43 04 / 618 07 72 20

www.psicopnaturmolins.cat  esther@psicopnaturmolins.cat

Edicions locals