La dona, els metges i el cor

MItes sobres les malalties cardiovasculars

Aparador

Doctor Trias de Bes, cardiòleg i doctor en Medicina i Cirurgia
Doctor Trias de Bes, cardiòleg i doctor en Medicina i Cirurgia

Malgrat els descensos continuats de la mortalitat cardiovascular en la dona durant l’última dècada, l’assassí número 1 de les dones continuen sent les malalties cardiovasculars (MCV). Per ser més clar, les morts atribuïbles a MCV sobrepassen les morts atribuïbles a càncers de mama, d’ovari, d’úter i coll d’úter, vaginals, o mort en el part, totes juntes.

Tanmateix, quan la comunitat mèdica fa referència a la salut de la dona, es continua enfocant en els límits del biquini…
Les dones continuen sent etiquetades com una població especial a moltes guies científiques relacionades amb MCV, tot i que elles constitueixen la majoria de la població. Tanmateix, quan algú es presenta amb una síndrome coronària aguda -infart de miocardi, angina inestable- solen ser les dones, en particular, dones joves, les que amb menys probabilitat rebran els tractaments més efectius, puntualitat de l’atenció, o diagnòstics i tractaments invasius (cateterismes, stents), traduint-se en pitjors resultats en comparació amb els homes. També, les dones que pateixen una aturada cardíaca fora dels hospitals, tenen menys probabilitats que els homes de rebre maniobres de reanimació cardiopulmonar per part dels testimonis presencials, reben menys tractaments basats en evidència científica, incloent desfibril·ladors implantables, dispositius d’assistència ventricular i trasplantament cardíac. Penso que poden haver al menys dues causes subjacents en aquestes realitats:
● El risc de patir malalties cardíaques està subestimat a les dones, tan a la societat com a la professió mèdica, probablement degut a la percepció que els estrògens les protegeixen. En realitat, el que fan només és retardar 10
anys el començament de les MCV.
● Una altra raó per la qual les dones són poc diagnosticades i per tant, pobrament tractades, és que poden tenir símptomes diferents o atípics: en comptes de dolor opressiu al pit, les dones que estan tenint un atac cardíac poden experimentar nàusees / vòmits, dificultat en la respiració, dolor a la mandíbula, fatiga, palpitacions, desmai... Però al final, quedin-se amb la tossuderia dels nombres:
● Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort en les dones a tots el països d’Europa.
● Provoquen la mort del 51% de les dones europees mentre que el càncer de mama és responsable del 3% de les morts. En canvi, són la causa del 42% de mortalitat masculina.
● La Diabetis tipus 2 dobla el risc de MCV en l’home però el triplica en la dona.

Un mite esfondrat: les malalties cardiovasculars són un problema dels homes.

Dr. Jordi Trias de Bes
Cardiòleg. Doctor en Medicina i Cirurgia
Fellow de la Societat Europea de Cardiologia (ESC). Asociación Española contra la Muerte Súbita (AEMS JoseDuran#7)
www.triasdebes.es
drjtriasdebesc@gmail.com

Edicions locals